Staš Zgonik

 |  Mladina 52  |  Družba

Pregled leta: Dvajsetletna legenda

Luka Dončić osvojil Ameriko

Luka Dončić z malim Krisom, ki je v ZDA odpotoval zaradi zdravljenja redke bolezni

Luka Dončić z malim Krisom, ki je v ZDA odpotoval zaradi zdravljenja redke bolezni
© Facebook

Še septembra smo bili ponosni na Luko Dončića, najbolj nadarjenega slovenskega košarkarja v zgodovini, ki je v svojem krstnem letu v ameriški košarkarski ligi NBA osvojil nagrado za novinca leta in se prebijal med najboljše igralce v ligi. Nato se je oktobra začela nova sezona. In vsi dotedanji dosežki so bili kar nekako pozabljeni. Dončić danes že spada vsaj med pet najboljših igralcev v ligi. Podatki, ki so jih v zvezi z njim zbrali statistiki, so nori. Tako rekoč z vsako tekmo postavi nov rekord, pri čemer preseže bodisi LeBrona Jamesa, bodisi Michaela Jordana, bodisi katerega od drugih velikanov košarke. Nasploh je njegovo ime najpogosteje omenjeno prav v njihovi družbi. In med glavnimi kandidati za naziv najkoristnejšega igralca lige.

Napad njegovega moštva Dallas Mavericks je pod njegovim vodstvom najučinkovitejši napad v vsej zgodovini lige NBA. Tekme so v prid tega moštva pogosto odločene že pred zadnjo četrtino, v kateri Luka nato sploh ne stopi na igrišče. Ker mu ni več treba. Posnetki njegovih uspešnih akcij so tako na YouTubu pogosto na voljo še pred koncem tekem.

Luka Dončić je izrinil Slavoja Žižka s piedestala največje mednarodne zvezde iz Slovenije. Je prva slovenska mednarodna superzvezda. Tekme moštva Dallas Mavericks so vse bolj gledane, saj je spektakel tako rekoč zagotovljen. Vedno pogosteje jih igrajo v zgodnjih urah, ko jih lahko tudi gledalci v Evropi spremljajo v normalnem večernem terminu.

Naslov članka o Luki Dončiću v lanskem Mladininem pregledu leta je bil Luka osvaja Ameriko. Letos mu je to že uspelo. Zdaj ji mora samo še zavladati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.