Veliki šejk vas opazuje

Aplikacija kot sredstvo nadzora 

© ToTok

Na predbožični večer sta Google in Apple iz svojih trgovin z namenskimi programi odstranila ToTok, aplikacijo za besedilno sporočanje, ki jo kot alternativo uporabljajo predvsem prebivalci Združenih arabskih emiratov, saj tam priljubljene aplikacije za klepet, kakršne so denimo Facebook Messenger, WhatsApp in Applov FaceTime, niso na voljo. ToTok na svoji uradni spletni strani trdi, da so aplikacijo iz spletnih trgovin umaknili zaradi tehničnih težav, a sumljive okoliščine pričajo o drugačnem vzroku: nekaj ur, preden je bil ToTok umaknjen iz ponudbe, je New York Times razkril, da je aplikacija vladno orodje Združenih arabskih emiratov za »vohunjenje« za državljani.

Times poroča, da vlada Združenih arabskih emiratov z aplikacijo dostopa do podatkov o lokaciji uporabnikov, fotografij, pogovorov in tudi telefonskih imenikov, koledarjev ter celo mikrofonov in kamer. Uporabniki namenskega programa v to pravzaprav privolijo prostovoljno: ToTok – kot številne druge sorodne aplikacije – uporabnike vpraša o privolitvi ob vklopu funkcij, kot sta denimo raba mikrofona in oddajanje lokacijskih informacij, a to stori pod pretvezo. Podatke o lokaciji naj bi ToToku denimo pošiljali zato, da bi aplikacija lahko natančneje napovedala vreme, stike iz telefonskega imenika pa naj bi potrebovala za lažje povezovanje prijateljev. A kot ugotavlja Times, vlada Združenih arabskih emiratov v resnici te podatke zlorablja za nadzorovanje državljanov. To, da namenski program spremlja takšne podatke in jih uporablja tudi v druge namene, kot so ti, v katere privolimo, ni nič novega: informacije, kot so denimo identifikacijske številke telefonov, podatki o lokaciji, skratka naš digitalni odtis, ves čas nevede, a prostovoljno izdajamo velikim tehnološkim podjetjem, ta pa jih nato bodisi tržijo ali pa jih uporabljajo za analize tržnih potreb potrošnikov. Razlika med njimi in ToTokom je v tem, da z rabo teh aplikacij podatke navadno razdajamo velikim korporacijam (kot so na primer Uber, Facebook, Google, Amazon), uporabniki ToToka pa z njimi strežejo neposredno vladnim organom Združenih arabskih emiratov oziroma podjetju DarkMatter, ki pod pokroviteljstvom vlade »skrbi za kibernetsko varnost«. Times še razkriva, da naj bi bili v podjetju DarkMatter zaposleni nekdanji uslužbenci ameriške nacionalne agencije za varnost (NSA), nekdanji agenti ameriške obveščevalne službe (CIA) in tudi nekdanji uslužbenci izraelske tajne službe Mosad.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.