Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Novo leto, stare neenakosti

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Večina nas je komaj zakorakala v letošnji prvi delovni teden, medtem pa so najbolje plačani menedžerji že zaslužili več kot bomo ostali do naslednjega Silvestra. Tako v Kanadi, na primer, povprečno plačani delavec zasluži več kot 200-krat manj od tistih na vrhu plačne lestvice. 

Prav Kanada, kjer ''naj bi'' imel kapitalizem vsaj malo človeškega obraza, ima eno izmed najhitreje naraščajočih vrzeli med najbolje in najslabše plačanimi med državami OECD. Zaradi izrazite urbanizacije pa je neenakost najbolj opazna v mestih – v Calgaryju, Vancouvru in Montrealu je dohodkovna neenakost tako skoraj trikrat višja od nacionalnega povprečja. 

Pravičnejše družbe ne bo brez korenitih sprememb distribucije tega, kar ustvarjamo delavci in menedžerji skupaj. Tudi naše spremembe davčne zakonodaje so kljub širokoustenju vlade le kapljica v morje, od nje pa se bo v denarnicah najbolj poznalo tistim, ki imajo že tako največ. Pravično? Niti malo!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.