Borut Mekina

 |  Mladina 2  |  Družba

Zavarovalniški prijemi

Živite dlje? Škoda, slabo za vas 

Dom upokojencev v Mariboru

Dom upokojencev v Mariboru
© Uroš Abram

V zadnjih 20 letih se je ob rojstvu pričakovana življenjska doba v Sloveniji podaljšala za več kot pet let. Otroci, rojeni okoli leta 1999, lahko pričakujejo, da bodo dočakali 76 let, otroci, rojeni leta 2018, pa se že lahko nadejajo, da bodo umrli pri približno 81 letih. A ta za mlajše spodbudna novica je z novim letom zamorila številne starejše.

Eden od bralcev nam je poslal dopis pokojninske družbe Triglav, s katerim ga je ta tik pred novim letom obvestila, da spreminja faktorje za izračun pokojninske rente. Bralec se je v pokojninsko zavarovanje pred leti vključil na podlagi nekaterih obljub zavarovalnice, koliko bo čez čas znašala renta. V zavarovalnici bodo zdaj izplačila očitno znižali, češ da se je od sklenitve zavarovanja pričakovana življenjska doba podaljšala za več kot pet let.

Za pojasnilo smo se obrnili na Triglav in sporočili so, da so se v preteklosti pravila na tem področju večkrat spremenila. Pokojninski načrti, v katere so se ljudje vključevali prva leta, so potrdili pri zavarovalnici, so res vsebovali določilo, »da se lahko faktorji spremenijo, če je izpolnjen pogoj za podaljšanje pričakovane življenjske dobe od sklenitve zavarovanja do začetka izplačevanja pokojninske rente za več kot 5 let«. Je pa bila, so še odgovorili, ponudba zavarovalnice tedaj nadstandardna …

Nekatere druge zavarovalnice so v odgovorih izrazile presenečenje nad takšnim modelom. Iz Prve osebne zavarovalnice so recimo odgovorili, da je pri njih zavarovanec ob sklenitvi rente »seznanjen z garantirano višino rente za celotno zavarovalno obdobje in se le ta ne more znižati zaradi spremembe parametrov, kot so npr. tablice smrtnosti«. Tudi iz pokojninske družbe A so odgovorili, da pri njih zavarovanci na koncu dobijo izplačano rento v skladu s podpisanim pokojninskim načrtom. Če v nadaljevanju zavarovalnica oblikuje novejše tablice smrtnosti, to na dotedanje zavarovance ne vpliva, pravijo.

Ampak očitno se pravila res iz leta v leto spreminjajo. Uroš Ornik iz Save recimo omenja, da so lahko v preteklosti zavarovalnice razlikovale med moškim in žensko. »Statistično objektivno dejstvo je, da ženske v povprečju živijo dlje – kar bi zanje, pri vseh drugih enakih pogojih, pomenilo nižje rente kot za moškega – vendar se je sprejela odločitev, da je to diskriminatorno, in je to prepovedano,« pojasnjuje. Ravno tako zavarovalnice pri snovanju pokojninskih načrtov ne smejo upoštevati nekaterih zdravstvenih pogojev – na primer, ali ste kadilec ali ne.

Z drugimi besedami, drobni tisk je navadno odločilen. Še posebej, če podpisujete načrt za prihodnjih 40 let.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.