Izak Košir

 |  Mladina 2  |  Svet

Massive Attack vs. Meat Loaf

Okoljsko ozaveščeni in okoljsko neozaveščeni glasbeniki

Član skupine Massive Attack Robert Del Naja, znan tudi kot DJ 3D, lani aprila med nastopom na podnebnih protestih Extinction Rebellion v Londonu

Član skupine Massive Attack Robert Del Naja, znan tudi kot DJ 3D, lani aprila med nastopom na podnebnih protestih Extinction Rebellion v Londonu
© Guy Smallman, Socialist Worke

Britanska skupina Massive Attack, ki je leta 1991 izdala nepozabno ploščo Blue Lines s hitom Unfinished Sympathy (ta se redno pojavlja na številnih lestvicah najboljših skladb vseh časov), se je odločila, da se bo na tokratni turneji po Evropi odpovedala potovanjem z letali. S tem želi v duhu boja proti podnebnim spremembam v svet poslati sporočilo, da ji ni vseeno, kakšen ogljični odtis pusti, zato bo od mesta do mesta, kjer ima napovedane koncerte, potovala z vlakom.

Član bristolske zasedbe Robert Del Naja je za BBC Radio 4 dejal, da ima slabo vest, ker je skupina s turnejami, na katerih je potovala z letali, prispevala k podnebnim spremembam. Massive Attack je namreč Univerzi v Manchestru izročil podatke o svojih turnejah za štiri leta, da bi prispeval k obširni analizi ogljičnega odtisa, ki ga je pustila glasbena industrija. Zasedba je bila lani aktivna tudi pri okoljevarstveni akciji gibanja Extinction Rebellion in med protesti v Londonu pripravila brezplačen koncert.

»Kot glasbeniki smo uživali v življenjskem slogu z visokim ogljičnim odtisom. Kot družba pa smo vsi dolgo živeli v gospodarstvu, ki ga poganjajo fosilna goriva, in pri tem smo imeli zelo malo izbire. Današnji izziv je ne zgolj v osebnem žrtvovanju, temveč tudi v tem, da vztrajamo pri sistemskih rešitvah, ki so potrebne.« je za britanski radio še poudaril Del Naja. Morda bodo skupini Massive Attack, ki je po svetu prodala več kot 13 milijonov albumov, sledili še drugi vplivni glasbeni ustvarjalci ter dali zgled preostalim.

Seveda vsi glasbeniki niso tako ozaveščeni, obstajajo tudi takšni, ki se raje oklepajo teorij zarote. Eden od njih je denimo rock zvezdnik Meat Loaf (72), prejemnik številnih grammyjev, ki je po svetu prodal več kot 80 milijonov plošč. Pred kratkim je napadel 17-letno podnebno aktivistko Greto Thunberg; dejal je, da se mu dekle smili, saj so ji po njegovem mnenju »oprali možgane«, da verjame v podnebne spremembe, ki prosto po Meat Loafu ne obstajajo. »Ničesar ni storila narobe, le prisiljena je bila v razmišljanje, da dejansko verjame v to, kar govori,« je dodal.

Greta mu ni ostala dolžna in je rockerja podučila, da ne gre ne zanjo ne zanj, niti za levo ali desno, temveč za znanstvena dejstva, zato je objavi na Twitterju dodala še statistiko o ogljičnem odtisu.

Kakšna manj zrela najstnica bi mu morda lahko odgovorila le z »OK boomer«, ki je trenutno med mlado generacijo eden najbolj razširjenih memov. Gre za frazo, ciničen odziv na zastarelo mentaliteto generacije t. i. baby boomerjev, ki pogosto kaže nerazumevanje do generacij za seboj, saj je vajena, da je sistem zanjo dobro poskrbel, zato si pač ne želi sprememb. Čeprav tisti bolj ozaveščeni pripadniki starejše generacije meme »ok boomer« označujejo za staristično žaljive (starizem; angl. ageism, je predsodek, diskriminacija posameznikov ali skupin na podlagi starosti), je v tem tudi nekaj resnice – razmer, v katerih smo se znašli (med njimi so tudi podnebne spremembe), niso zakrivili mladi podnebni aktivisti, ki zdaj skušajo rešiti svet.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.