Izak Košir

 |  Mladina 3  |  Politika

Žaljivi državni sekretar

Dvojna merila ter posledice nekega tvita o veselem božiču in umazanih živalih

Ogorčeni in razžaljeni pred vladno palačo

Ogorčeni in razžaljeni pred vladno palačo
© Gašper Lešnik

Predsednik vlade Marjan Šarec je prepričan, da je bila objava, ki si jo je državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jernej Štromajer na Twitterju privoščil ob božiču, za visokega državnega uslužbenca »skrajno neprimerna«. »Če bi bil to funkcionar stranke LMŠ ali kabineta predsednika vlade, bi bil nemudoma razrešen,« je v odzivu navedel za STA.

Štromajer prihaja iz stranke SD. Sekretarjev zapis – v božičnem času je objavil fotografijo z navedkom iz ameriškega filma Sam doma (Home Alone): »Vesel božič, ve umazane živali.« (Merry Christman, Ya Filthy Animals) – je bil neposrečen, za koga žaljiv. Pa znova ne za vse, jezikoslovec Kozma Ahačič je recimo zapisal, da »kot kristjan v tem tvitu ne vidim ničesar žaljivega. Kvečjemu nekaj smisla za humor.« A premier ima v svojih vrstah nekaj veliko radikalnejšega, namreč sekretarja Damirja Črnčeca, ki ga je kljub opozorilom javnosti in medijev glede njegovega žaljivega tvitanja v preteklosti, ki je bilo polno rasističnih in nestrpnih izjav, vzel v službo. To, da mu je prepovedal tvitati, ne pomeni, da se je Črnčec v resnici spremenil. Štromajerjev božični spodrsljaj je v primerjavi s Črnčečevo preteklostjo resnično zanemarljiv.

A dvojna merila v zvezi s primerom Štromajer se niso končala pri Šarcu. Zaradi zapisa sta se aktivirala pozabljena Aleš Primc in Metka Zevnik, znana aktivista za pravice otrok, če so ti iz »pravih« družin. Postala sta prvopodpisnika spletne peticije za Štromajerjev odstop, v njej pa je napovedana tudi podpora protestom, ki so se začeli v sredo pred vlado, ker ta sekretarja Štromajerja ni odstavila. Teh dveh zagovornikov krščanske morale sistematične žalitve, ki jih izrekajo politiki z desnice, ne motijo, ne obregneta se recimo ob pogosto primitivne tvite Janeza Janše, tvit nekega državnega sekretarja pa ju je tako zelo zmotil, da sta uprizorila mali politični »comeback«.

Štromajer se je za tvit opravičil. Z njim se je pogovoril tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo. Po pogovoru je na Twitterju zapisal: »Izjava o božiču je v filmski komediji lahko zabavna, izven konteksta pa lahko tudi neprimerna in žaljiva.« O sporni objavi sta se Pikalo in Štromajer pogovorila že pred novim letom, ko je minister državnemu sekretarju osebno izrazil svoje nestrinjanje z objavo. »Verjamem, da je bilo s tem storjeno vse potrebno za njegovo nadaljnje delo,« je še zapisal Pikalo.

Minister Pikalo je v izjavi za STA dodal, da državnega sekretarja ocenjuje po njegovem delu, to pa naj bi Štromajer opravljal »dobro in odgovorno«. Morda pa bi morali bolj kot o nekem tvitu državnega sekretarja razmisliti o tem, ali je delo na ministrstvu za šolstvo res dobro. Nedavno ga je zaradi očitkov o mobingu zapustila skupina dolgoletnih piarovcev ..

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.