Lara Paukovič

 |  Mladina 3  |  Družba

»To ni za otroke!«

Ogorčenje ob naslovnici revije Pil 

»Sporna« naslovnica revije za mladostnike

»Sporna« naslovnica revije za mladostnike
© Arhiv Mladine

»So ti všeč fantje ali punce?« sprašuje eden izmed naslovov člankov iz januarske številke Pila, priljubljene revije za mladostnike. Dovolj, da so skočili v zrak podporniki fraze »Za otroke gre«, ki se borijo proti »vdoru LGBT-ideologije« tja, kjer bi ta utegnila pokvariti nedolžne otroške duše – z Alešem Primcem na čelu.

Primc je na Twitterju pozval starše, »ki želijo dobro svojim otrokom in sebi«, k odpovedi naročnine na Pil, vendar ni ostalo samo pri tem. Urednica Pila Jana Zirkelbach pravi, da je po izidu dobila nekaj klicev in elektronskih sporočil. »Mati treh otrok, naročenih na Pil, me je zmerjala, kaj se gremo; zanjo so istospolno usmerjeni enaki pedofilom – in ali bomo morda čez čas pisali tudi o pedofilih. Dejala je še, da najstniki te tematike ne razumejo in se tudi še ne zavedajo, da je homoseksualnost bolezen,« v nejeveri pripoveduje Zirkelbachova. Oglasil se je tudi moški iz »običajne štiričlanske ateistične družine, ki ni ksenofobna, niti diskriminatorna do drugačnih,« a propaganda LGBT v otroški reviji je zanjo preveč. »Za nas je osnovna celica družina in odnos moškega in ženske ter otrok ali otroka, zato ne moremo sprejeti propagiranja LGBT-odnosov v otroški reviji. Zakaj ne pišete o otrocih iz številnih heteroseksualnih družin /.../? Učite jih o zdravih medsebojnih in seksualnih odnosih, o strpnosti, ne pa o tem, da lahko imata dva moška otroka!! Fuj in fej!!« še piše v pismu.

Pa četudi o tem, da bi istospolno usmerjeni posvajali otroke, članek ne govori – gre za besedilo o tem, da ni nič narobe, če si v puberteti zmeden glede spolne usmerjenosti. »Tudi če je komu v puberteti kdaj všeč kdo istega spola, še ne pomeni, da je zagotovo homoseksualen. /.../ Toda če se na koncu vendarle izkaže, da nas privlačijo ljudje istega spola – ali celo, da sta nam enako všeč dva spola, ni s tem nič narobe,« pojasnjuje članek.

Urednica Jana Zirkelbach dodaja, da ni prvič, da so v Pilu pisali o spolni usmerjenosti – vendar te teme ni bilo na naslovnici. »Teta Justi [Pilova svetovalka, op. a.] redno odgovarja na vprašanja, povezana s spolno usmerjenostjo, pa tega nihče ne opazi – ker revije sploh ne berejo. Tudi tokrat, sem prepričana, so nasprotniki opazili zgolj naslov in dvignili prah okoli tega. Se pa nad temo ni pritožil nobeden od mladih bralcev.« Bralci Pila imajo možnost, da prek obrazca na spletni strani soustvarjajo vsebino revije: sporočajo, o čem bi radi brali. »V zadnjih treh mesecih smo dobili kar 12 pisem, v katerih so spraševali, kako ugotoviti, ali si istospolno usmerjen, ali pa izražali zanimanje za to tematiko. Teme pa izbiram glede na zanimanje bralcev,« sklene Jana Zirkelbach.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.