Izak Košir

 |  Mladina 3  |  Družba

Konec Tobačne

Previsoke najemnine pregnale najemnike 

Zunanji del prostorov Cirkulacije 2 v Tobačni, kjer so potekali številni performansi, koncerti, razstave in drugi dogodki

Zunanji del prostorov Cirkulacije 2 v Tobačni, kjer so potekali številni performansi, koncerti, razstave in drugi dogodki
© Miha Peterlič

Potem ko je moral z novim letom prostore Tobačne zapustiti kreativni center Poligon, jih bo zdaj očitno zapustilo še več kulturnoumetniških projektov. Na Mestni občini Ljubljana so pred kratkim pojasnili, da praznih prostorov, ki bi nadomestili površine v Tobačni tovarni, ni. »Možnost reševanja take prostorske stiske bi bila mogoča, če bi MOL končno lahko začel obnovo tovarne ROG, ki je vsebinsko predvidena za produkcijske prostore in vsebine kulturnih in kreativnih industrij. Žal nam začasni uporabniki tovarne Rog z zavlačevanjem postopkov to preprečujejo.« Iz odgovora občine bi lahko razbrali, da gre za izsiljevanje v slogu, »dokler rogovci ostajajo v Rogu, drugim ne bomo ponudili primernih prostorov«.

Med »žrtvami« (pre)visokih najemnin v Tobačni je tudi umetniška iniciativa Cirkulacija 2, ki je v preteklih letih pripravila številne zanimanje zbujajoče umetniške razstave, performanse in koncerte. O tem je obvestila javnost in zapisala, da so se njeni predstavniki s predstavniki novih lastnikov, gradbenim in inženirskim podjetjem Tobačna Center, prvič sestali 11. decembra lani. »Izhodiščno zagotovilo z njihove strani je bilo, da je njihov namen ohraniti stabilne najemnike in ne posegati v njihove dejavnosti. Presenetila jih je nizka mesečna najemnina, ki smo jo dotlej plačevali, saj je bila le približno evro za kvadratni meter (v celoti 500 evrov plus stroški). Pojasnili smo, da smo prvotno želeli le najem delavnice (100 m2), vendar nam je tedanja predstavnica podjetja IMOS velikodušno ponudila tudi uporabo hale v izmeri okoli 400 m2. To smo z veseljem sprejeli in v petih letih najemanja izpeljali okoli 150 javnih prireditev. Pri tem zanje nismo nikoli pobirali vstopnine,« so poudarili.

Kakšni so pogoji za sklenitev nadaljnjega najema, so izvedeli 20. decembra lani, zajemali pa so tudi najemnino 2,5 evra za kvadratni meter. Skupaj bi tako mesečna najemnina s stroški znašala okoli 1500 evrov, kar je trikratno zvišanje glede na pretekla leta. Pogoj, ki bi jim povzročil še več težav, je bila trimesečna varščina. Kljub vsemu so 9. januarja letos podjetju Tobačna Center sporočili, da se strinjajo z vsemi pogoji. Že naslednji dan pa so prejeli zahtevo po izpolnitvi dodatnega pogoja, ki se tiče 24-urnega dostopa, saj naj bi bil po novem na celotnem območju Tobačne uveden časovno omejen dostop. Za neomejen dostop so jim ponudili najem celotnega objekta za 5000 evrov na mesec (plus stroški), kar pomeni skoraj desetkratno zvišanje prvotne najemnine. Kaj takšnega najemodajalec najemniku naredi le, če se ga želi znebiti.

Cirkulacija 2 zaradi javne narave programa neomejen dostop nujno potrebuje, a zaradi previsoke najemnine v nove pogoje (sedem evrov za kvadratni meter za skladiščni prostor, kjer ni niti vodovoda, kaj šele sanitarij) ni privolila. V ponedeljek, 13. januarja, je ponudbo zavrnila in se začela seliti. »Vsemogočnosti in pregovorni družbeni neodgovornosti kapitala se lahko po robu postavi le država – kot predstavnica javnega interesa in kot zavetnica družbene odgovornosti. Seveda s pravočasno in ustrezno vzpostavitvijo pravnega reda,« so sklenili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.