Jure Trampuš

 |  Politika

Pahor razveljavitve sodbe Rupnika ne komentira ...

... obenem pa obsoja njegovo sodelovanje z okupatorjem in dodaja, da bo to v zgodovinskem spominu ostalo zapisano kot zavržno dejanje

Kolaborant Leon Rupnik, domobranski general, s svojimi zavezniki, nemškimi nacističnimi okupatorji

Kolaborant Leon Rupnik, domobranski general, s svojimi zavezniki, nemškimi nacističnimi okupatorji
© arhiv Mladine

Ko smo predsednika republike Boruta Pahorja, ta je leta 2018 v Washingtonu obiskal muzej holokavsta, vprašali, kaj si misli o odločitvi slovenskih vrhovnih sodnikov, je bil najprej pričakovano zadržan. Zapisal, je, da je »komentiranje ali izražanje mnenj o posameznih odločitvah vrhovnega ali kateregakoli sodišča s strani organov drugih vej oblasti z vidika zagotavljanja samostojnosti in neodvisnosti sodne veje oblasti nesprejemljivo in nedopustno. Zato tudi te odločitve vrhovnega sodišča ne komentiram.« V nadaljevanju pa je vendarle dodal: »Kljub temu menim, da bodo tudi generacijam za nami prisega generala Leona Rupnika Hitlerju, njegovo sodelovanje z okupatorjem in goreč antisemitizem v zgodovinskem spominu ostali zapisani kot zavržna dejanja.«

"Tudi generacijam za nami bodo prisega generala Leona Rupnika Hitlerju, njegovo sodelovanje z okupatorjem in goreč antisemitizem v zgodovinskem spominu ostali zapisani kot zavržna dejanja."

Borut Pahor, predsednik republike

Več o tem, kaj pomeni razveljavitev sodbe zoper poveljnika slovenskih domobrancev generala Leona Rupnika, si preberite jutri v obsežni naslovni temi nove Mladine, na voljo na vseh prodajnih mestih in na naši spletni strani od 17. januarja dalje. 

Mladina 3 2020

Mladina 3 2020
© Mladina

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.