Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Vsi za zdravje, zdravje za vse

PAHO / flickr

PAHO / flickr

V evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu je Slovenija stopila uspešno. Z učinkovitim državnim presejalnim programom imamo eno najnižjih stopenj obolevnosti v Evropi. Precepljenost deklic proti HPV, ki povzroča ta rak, narašča, vseeno pa ostaja daleč pod 90 %, kot bi bilo za eliminacijo bolezni nujno. Najvišja, skoraj 89 %, je precepljenost na Koroškem, v Ljubljani pa je kar za polovico nižja.

Izjemnega pomena za doseganje kolektivne imunosti je tudi cepljenje moških proti HPV, saj so ti prav tako prenašalci (in žrtve) okužbe. Cepljenje za dečke je pri nas samoplačniško, osveščanje o posledicah okužb pa nagovarja predvsem ženske. Nekatere občine s sofinanciranjem že sledijo zgledu držav, ki omogočajo cepljenje za vse. 

Predlog NIJZ, da se dečke vključi v redni program, čaka odobritev v zdravstvenem svetu. Zdravje ne bi smelo biti privilegij tistih, ki si to lahko privoščijo, bremena odgovornosti za javno zdravje pa ne bi smele nositi le ženske, zato je takojšen odziv nujen!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.