Kamuflažna blamaža

Vesoljske sile ameriške vojske so javnosti predstavile svoje uniforme in logotip

Zaščitni znak Zvezdne flote iz znanstvenofantastične franšize Zvezdne steze

Zaščitni znak Zvezdne flote iz znanstvenofantastične franšize Zvezdne steze

Poleg gradnje zidu ob mehiški meji je med Trumpovimi bizarnimi obljubami tudi ta, da bo ustanovil novo vejo ameriške vojske, ki se bo osredotočala na vojskovanje v vesolju. »Vesolje je najnovejša domena vojskovanja,« pravi ameriški predsednik. Prejšnji mesec je zamisel uresničil: vojska Združenih držav Amerike je ustanovila svojo šesto vejo, imenovano US Space Force, torej ameriške vesoljske sile.

Pod tem imenom si lahko predstavljamo posadko astronavtov futurističnega videza, ki na Luni z laserskimi pištolami streljajo na Marsovce, a resničnost je nekoliko manj spektakularna: človek je vesolje militariziral takoj, ko je bil tja sposoben potovati oziroma nastaviti komunikacijske in vohunske satelite, ločena veja »vesoljskih sil« pa pomeni birokratsko in strukturno reorganizacijo zračnih sil ameriške vojske, ki so bile doslej odgovorne za vojaške operacije v vesolju.

No, pomeni pa tudi nove uniforme. Ameriška vojska jih je na Twitterju nedavno razkrila javnosti, ta pa jih je sprejela z upravičenim posmehom: uniforme vesoljskih sil krasi klasični kamuflažni vzorec v rjavozelenih odtenkih in v njih bodo vesoljski vojaki še kako vidni. Eden od številnih šaljivih komentarjev na Twitterju dokaj dobro zaobjame bistvo videza novih uniform, glasi pa se takole: »Ali niso še nikoli videli vesolja?«

Zaščitni znak vesoljskih sil ameriške vojske

Zaščitni znak vesoljskih sil ameriške vojske

Vesoljske sile ameriške vojske so se na Twitterju branile, da »z uporabo obstoječih vojaških uniform prihranijo pri stroških oblikovanja in izdelovanja novih«. Zdi pa se, da bi si ameriška vojska z letnim proračunom 738 milijard ameriških dolarjev lahko privoščila nove uniforme – morda takšne s potiskom Rimske ceste –, a očitno pri financiranju daje prednost drugim projektom. US Space Force vprašljive modne odločitve utemeljuje še s tem, da bo večina tistih, ki bodo služili v teh enotah, delo opravljala na tleh.

Saga spletnega posmehovanja oblikovalskim odločitvam vesoljskih sil se te dni nadaljuje zaradi predstavitve prenovljenega logotipa, ki jo je ameriški predsednik objavil na Twitterju. Ta namreč močno spominja na zaščitni znak Zvezdne flote iz kultne znanstvenofantastične franšize Zvezdne steze.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.