Danes je nov dan

4. 2. 2020  |  Družba  |  Agrument

Sindi-kdo?

Steve Eason / flickr

Steve Eason / flickr

Kdaj ste nazadnje srečali kakšnega sindikalista? Danes ogrožena vrsta je nekdaj zasedala zavidljivo mesto v prehranjevalni piramidi političnih, kapitalističnih in celo kriminalnih organizacij. Skupaj z njimi ne izginjajo le sindikalni izleti in zabave, ampak tudi prizorišče političnega boja za delavske pravice.

Sodobni internetni kapitalizem uničuje naravni habitat sindikalistk in sindikalistov, k izumiranju skupnih delovnih prostorov pa svoj delež pridamo sami s svojo participacijo v ekonomiji udobja. Razveščinjeni (ne)zaposleni pri podjetjih kot so ehrana LIVE, Wolt, Uber, Lyft, idr. velikokrat sploh ne poznajo svojih sodelavcev, brez sodelavcev pa ni sindikalnega organiziranja.

Neprijazne delovne razmere so velikokrat povod za najbolj radikalne oblike delavskega organiziranja. Ne glede na uspešno organiziranje sindikatov na Norveškem in Japonskem, se podjetja raje oklepajo izkoriščevalskih praks, kot da bi v skladu z ideologijo, ki nam jo prodajajo, spremenila svoje poslovne modele.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.