Izak Košir

 |  Mladina 6  |  Družba

RTV ali RKC

Pritisk programskega svetnika teologa dr. Janeza Juhanta, pristojnega za verske zadeve

Nezaželeni profesor dr. Marjan Smrke

Nezaželeni profesor dr. Marjan Smrke
© Borut Krajnc

Svetnik RTV Slovenija, pristojen za verske zadeve, dr. Janez Juhant je na vodstvo RTV Slovenija naslovil javno pismo, ki ga je v vednost poslal tudi varuhinji pravic gledalcev Ilinki Todorovski, drugim svetnikom, vodstvu katoliške cerkve v Sloveniji in tedniku Družina. V njem se je obregnil ob korekten prispevek v oddaji Tednik, ki je obravnaval zmanjševanje števila vernikov v Sloveniji. V prispevku »Zakaj vse manj vernikov?« je nastopil tudi profesor dr. Marjan Smrke, eden od vodilnih sociologov v državi, ki se že desetletja posveča preučevanju religije.

»Kot veren katoličan sem presenečen, da vernost presoja sociolog, ki že preučuje vernost, z negativnimi pristopi in konotacijami do vernega človeka – kar je usedlina polpreteklosti oziroma liberalistične miselnosti 19. stoletja,« je Juhant zapisal v pismu in na pamet dodal, da so verni tudi najštevilnejši plačniki RTV-naročnine. Čeprav ni novinar ali urednik oddaje, je vodstvo RTV poučil, da imamo v Sloveniji »veliko vernih in nevernih sociologov, ki bi lahko rezultate obravnavali brez slabšalnih konotacij,« ter dodal, da če je potrebna znamenita »uravnoteženost«, bi verjetno poleg »marksističnega« bil primeren vsaj še »krščanski« sociolog.

Za odziv na Juhantovo obliko pritiska smo prosili napadenega dr. Smrketa in odgovoril je, da je v nastopu za Tednik poudaril, da ne moremo natanko ugotoviti, kje je s svojo vernostjo slovenska mladina glede na evropsko povprečje, saj ni nobene raziskave, ki bi zajemala vse evropske države. V spremnem besedilu je novinarka navedla tri Smrketove sociološke razlage upadanja vernosti med mladimi Evropejci, ki jih tudi sicer navaja literatura: izboljševanje življenjskih razmer; širjenje znanstvenih spoznanj in izobraževanja; ko gre za RKC, tudi spolne zlorabe otrok in finančne malverzacije.

»Predvajano je bilo, da sem k temu dodal: Če bi se pokazalo, da je v zadnjih letih katoliška vernost med mladimi pri nas bistveno porasla, bi se po mojem mnenju morali vprašati, kje ima naša mladina pamet in srce – glede na dejstvo spolnih zlorab otrok in glede na sveto polomijo v obliki 800 milijonov evrov,« je dejal Smrke.

Povedal je še, da ga ima Juhant že dlje na piki. »Ko sem imel pred več kot desetimi leti intervju za Mladino, je ugotovil, da sem na sliki videti tak kot vosovec – komunistični likvidator. Širše gledano je Juhant eden izmed teologov oziroma klerikov, ki že več kot dve desetletji nasprotujejo temu, da bi bile religije predmet znanstvene obravnave neodvisno od cerkve. Spomnimo se argumentov iz devetdesetih let, ko so nekateri (med njimi dva kasneje odstavljena nadškofa) proti sociološki obravnavi religije nastopali z mnenjem, da vero lahko presoja le vernik,« pojasnjuje in se hkrati sprašuje, kako je mogoče, da je član programskega sveta RTV Slovenija človek, ki ima »mentaliteto srednjeveškega inkvizitorja,« in »zakaj imata tam mesto zagotovljeno kar dva predstavnika verskih skupnosti«.

Smrke je prepričan, da se bo morala RTV Slovenija odločiti, ali bo servis ene verske skupnosti ali vseh državljanov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.