Za narodov blagor

Ni mogoče na kratko pojasniti kompleksnih razlogov, zakaj slovensko politiko trenutno preplavlja osupljiva nenačelnost in uveljavljanje partikularne koristi s praznimi pojasnili o »občem dobrem«. Izkoriščanje prehodnih pozicij moči za uveljavljanje kratkoročnih ciljev in pridobivanje privilegijev za vsako ceno je v vsakdanjem razumevanju politike nujno potrebno zaznati kot nemoralnost, kajti to tudi je. Ironija slovenskih družbenih in političnih procesov nam pove, da so se ti procesi začeli odvijati po slovenskih vstajah (2012–2013) s promocijo politike, ki je samo sebe uspešno razglasila za »moralno-etično«, zdaj pa bo prva v celoti zavrgla svoja načela.

Če bi trenutna slovenska politična dogajanja po odstopu Marjana Šarca označevale samo moralne dileme in problemi različnih ravni korupcije, še ne bi bilo treba biti plan zvona. Na ozadju razpada osnovnih etičnih standardov in politične načelnosti zlasti pri strankah, ki so se voljne hlapčevsko podrediti skrajno desničarski formaciji SDS v zameno za meglene obljube o dokončanju »projektov« in »realizaciji programov«, se kaže perspektiva hudega poškodovanja demokracije in verjetno še česa veliko hujšega.

Anesteziranje javne občutljivosti na vulgarno in brutalno strankarsko propagando medijev v madžarski lasti žal v teh dneh in tednih intenzivno poteka tudi v vseh centralnih množičnih medijih. Izostaja vsaka analiza evolucije slovenskega ekstremizma, njegovih manipulacij, širjenja lažnih novic, diskreditiranja državljank in državljanov, ki jim še uspe javno izraziti svojo zgroženost itd. Nenadoma tip politike, ki je v sedanji politično dezorientirani Evropi vendarle prepoznan kot nevaren nacionalizem skrajne desnice, v Sloveniji s pomočjo medijev še vedno velja le za »desnosredinski«. Pasivno medijsko sprejemanje avtoritarne govorice, zamaskirane v »demokratično svobodo govora«, vodi v tako imenovano »normalizacijo« ekstremizma.

Če je razpad prej omenjene politične morale vsem razumljivo poimenovanje nevarnih trenutnih igric v Sloveniji, pa verjamemo, da se na ravni širše družbe le ohranja nekaj več načelnosti kot na ravni politike. Seveda zgolj ogorčenost in zgroženost ob tajnih dogovorih med strankami SDS, SMC, NSi in DeSUS, ki lahko hitro postane podlaga politični pasivnosti, ne bo dovolj. Treba je razumeti materialne interese radikalnih političnih skupin in njihovih oligarhično povezanih mešetarskih partnerjev v sferah financ in tako imenovanega gospodarstva, ki v Sloveniji in drugod po Evropi in Ameriki presojajo, da je prišel njihov trenutek za eno od novih ponovitev zavajanja volivcev in za podreditev družbe avtoritarni oblasti, ki na koncu ne obvladuje več niti same sebe. Opozarjamo na zgled nemške krščanske demokracije, ki je ob prvem prestopku povezovanja s skrajno desnico v Turingiji odločno rekla »NE«!

Pozivamo vse dejavnike v politični sferi, ki lahko vplivajo na obvarovanje občutljive slovenske demokracije, da podoben »NE« v trenutkih, ko so se našle stranke, ki bi zaradi osebnih koristi paktirale z Janšo, izrečejo tudi v Sloveniji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.