Za narodov blagor

Dilema, o kateri danes govorijo nekateri politiki, ali izredne volitve ali nova vlada ob isti sestavi DZ, je za nas lažna dilema. Ko se je zaradi nenačelnosti in vztrajanja na partikularnih interesih iztekla operativnost dosedanje vlade in sedanjega Državnega zbora, je postalo jasno, da so potrebne nove volitve.

Razpredanje nekaterih poslancev pretekle koalicije, kako so dobili mandat za 4 leta in kako zdaj iščejo najugodnejšo rešitev za Slovenijo v oblikovanju nove vlade, je pritlehno in zavajajoče. Ankete javnega mnenja so z dvotretjinsko večino, ki je ta DZ skoraj nikoli ni zmogel, jasno pokazale odločenost volivcev, da so edina poštena opcija nove volitve DZ.

Zato SINTEZA-KCD poziva vse poslance sedanjega sklica DZ, da sprejmejo tako jasno izraženo voljo volivcev in ne poskušajo izgubljati časa in zaupanja državljanov z ustanavljanjem nekakšne »preživitvene« vlade, temveč z odločno moralno držo postorijo tisto, kar je še treba storiti pred razpisom novih volitev. Med temi nalogami je sprejem spremembe Zakona o volitvah v DZ (uvedba prednostnega glasu) z določbo, da ta popravek velja že za te volitve, gotovo med najpomembnejšimi.

V primeru neupoštevanja teh dejstev SINTEZI-KCD in drugim subjektom civilne družbe ne ostane drugega, kot da ob naslednjih volitvah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.