Uredništvo

 |  Politika

Večina volivcev proti potencialni Janševi vladi 

Zadnja javnomnenjska raziskava je pokazala, da je večina volivk in volivcev naklonjena predčasnim volitvam

Marjan Šarec (levo), Dejan Židan (desno) in Janez Janša (zadaj)

Marjan Šarec (levo), Dejan Židan (desno) in Janez Janša (zadaj)
© Borut Krajnc

Krepka polovica vprašanih (57,9 %) v javnomnenjski raziskavi, ki jo je za časnika Večer in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, meni, da bi bil v državnem interesu takojšen razpis predčasnih volitev. Manj, tretjina vprašanih pa je je prepričana, da bi morali oblikovati novo vladno koalicijo in vlado. Volivke in volici torej s precejšnjo nenaklonjenostjo gledajo proti strankam NSi, DeSUS in SMC, ki se pogajajo za vstop v novo vlado pod vodstvom Janeza Janše.

1. SDS - 19,6 %
2. LMŠ - 17,1 %
3. SD - 8 %
4. Levica - 5,3 %
5. NSi - 5,2 %
6. DeSUS - 2,9 %
7. SNS - 2,5 %
8. SLS - 2,3 %
9. SMC - 2 %
10. SAB - 1 %

Krizno politično situacijo po odstopu premierja Marjana Šarca je najbolje izkoristila Janševa SDS (19,6 %), ki je prevzela vodstvo na lestvici strank, sledi Šarčeva LMŠ z 17,1 odstotka. SD Dejana Židana ostaja pri osmih odstotkih, NSi je zdrsnila za več kot dva odstotka (na 5,2), DeSUS ostaja na istem, padla je tudi podpora Levici (5,3 %). Z 2,5-odstotno podporo bi se v DZ prebila le še SNS Zmaga Jelinčiča. SAB Alenke Bratušek je pri odstotku glasov in je, tako kot SMC, kljub manevriranjem njenega predsednika Zdravka Počivalška, v parlamentu ne bi bilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.