V Orbanovi lasti

Če že kdo, nam je Janša ugrabil državo, ker se že 30 let ukvarjamo z njim in z njegovim delovanjem- s korupcijo, lažmi, sovražnim govorom, vnašanjem nemira in razkola med državljani itd. Verjetno se bo res zapisal v zgodovino, vprašanje pa je, s kakšnim predznakom. Njegovi odtisi samooklicanega »domoljuba« (in »domoljubja« SDS) se globoko odražajo na mednarodnem področju. Gotovo se še spominjate, kako sta se dogovarjala s hrvaškim Ivom Sanaderjem za incidente v Piranskem zalivu. Hrvati so s Sanaderjevim delovanjem vsaj znali opraviti. Gotovo tudi veste, kako se SDS ves čas zavzema proti uveljavitvi arbitraže in piha z južnimi sosedi v isti rog. S problematiziranjem antifašističnega odpora, (če njihovemu početju pripišem samo ta blagohotni pomen), nam ob italijanski pozabi fašističnih zločinov kopljejo lastni grob.

O prijateljstvu z Orbanom, o podpori, ki mu jo Janševi poslanci nudijo v evropskem parlamentu, ter sredstvih, ki jih Orban nakazuje za njihove medije (in stranko), je že veliko napisanega in izrečenega. Predsednik vlade v odhajanju Šarec ni izrekel samo tega, kar se v javnosti že dolgo govori, ampak je njegove besede potrdila tudi raziskava novinarjev na portalu necenzurirano.si (mimogrede: njihovo delovanje so »nekateri« hoteli onemogočiti). Odkrili so dokumente, ki potrjujejo, da medijska podjetja, ki so jih ustanovili veljaki SDS (tudi Janša, Aleš Hojs itd.) resnično že več let prejemajo madžarska finančna sredstva. (To razkritje novinarja Cirmana je v bistvu staro vsaj eno ali dve leti.) Nacionalni preiskovalni urad je potrdil, da vodi predkazenski postopek v zvezi s tem financiranjem. Čeprav Janša in SDS vse to zanikata, s svojim reagiranjem nehote priznavata krivdo. Namesto da bi očitke ovrgli, napadajo in poskušajo ustrahovati z napovedmi tožb najprej zoper Marjana Šarca, potem novinarje omenjenega portala ter poslanca LMŠ. Pozornost in krivdo hočejo preusmeriti v (navideznega) »žvižgača«, spornost svojega nezakonitega financiranja pa zanikati ali vsaj zamegliti. Slovenska zakonodaja strogo prepoveduje financiranje političnih strank iz tujine, ker bi plačniki lahko od politikov zahtevali delovanje v nasprotju z interesi Slovenije. Zato sprašujem vas, stranke, ki se dogovarjate: v čigavo dobro boste vladali? Janša že zdaj streže Orbanu. Na žalost poslanci SMC, DeSUS in NSi še naprej barantajo z njim, naša usoda, ki je v njihovih rokah, pa naj bi bila odvisna od »velikosti« izplena.

Tudi RTV Slovenija neprikrito lobira za Janševo vlado. V Odmeve vabi podpisnike pisma določenih »vidnih slovenskih intelektualcev« (nekateri so ali so bili člani SDS, drugi njeni simpatizerji, tretji neoliberalni ekonomisti, veliki podjetniki …), ki stranke pozivajo k sestavi vlade in svarijo pred predčasnimi volitvami. Vse za narodov blagor? Ne, prepričana sem, da za svoje koristi. Intelektualce, na primer iz Alternativne akademije, ki svarijo pred Janševo vlado, pa ignorirajo. Bomo res dali še tisti košček samostojnosti, suverenosti in socialne države, ki ga še premoremo? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.