Staš Zgonik

 |  Mladina 8  |  Politika

Zaščita najmlajših

Brezplačno cepivo proti gripi

© U.S. Air Force / Kasey Zickmund

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pred dvema tednoma potrdili, da nameravajo predlagati razširitev programa brezplačnega cepljenja proti gripi. Zdaj je cepljenje proti sezonski gripi, ki sicer stane 14 evrov, brezplačno zgolj za starejše od 65 let, kronične bolnike, nosečnice in zdravstvene delavce. Ta teden so predstavili podrobnosti predloga.

Če bodo uslišane želje strokovnjakov NIJZ, bo cepljenje po novem brezplačno (ne pa tudi obvezno) še za otroke, stare od šest mesecev do dveh let, saj je v tej starostni skupini »večje tveganje za težji potek gripe in zaplete«. Hudi zapleti zaradi gripe so sicer mogoči tudi pri starejših otrocih, ravno pred nekaj tedni so na Pediatrični kliniki reševali življenje šestletniku. A pri odločanju o obsegu brezplačnega cepljenja je treba misliti na razpoložljiva sredstva. Natančne ocene stroškov takega ukrepa še nimajo. »Pri predvideni 20-odstotni precepljenosti bi bili zelo okvirni stroški takega programa okoli 400 tisoč evrov.«

Precepljenost proti gripi je v Sloveniji nasploh na zelo nizki ravni. V lanski sezoni je bilo cepljenih le 4,5 odstotka prebivalcev, med njimi največ starejših od 65 let in kroničnih bolnikov. Precepljenost med otroki je bila zanemarljiva. V starostni skupini, predvideni za brezplačno cepljenje, je bilo cepljenih zgolj 175 otrok.

A zaradi letošnje sezone gripe, ko je obolevalo toliko otrok, da so v šolah samevali celotni razredi, bi se utegnilo stanje vsaj nekoliko popraviti. »V letošnji sezoni opažamo povečano zanimanje za cepljenje proti gripi, ki pa se zadnje tedne zmanjšuje,« pravijo na NIJZ.

Cepljenje proti gripi za otroke sicer priporoča in plačuje manjšina držav v EU. Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) veliko večjo pozornost namenja vprašanju precepljenosti starejših od 65 let. Že leta 2009 je bil na ravni EU sprejet sklep, da je treba v tej starostni skupini zagotoviti najmanj 75-odstotno precepljenost. Glede na poročilo ECDC iz leta 2018 tega deleža ni dosegala niti ena od držav članic. »Podatki kažejo, da doseganje zadostne precepljenosti ostaja resen javnozdravstveni izziv,« so v poročilu zapisali strokovnjaki. V Sloveniji je bil delež cepljenih, starejših od 65 let, lani 12,9-odstoten.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.