Staš Zgonik

 |  Mladina 9  |  Družba

Trdožive teorije zarote

Nov poskus odprave obveznega cepljenja

Zbrani podpisi za novelo zakona o odpravi obveznega cepljenja

Zbrani podpisi za novelo zakona o odpravi obveznega cepljenja
© Gašper Lešnik

Predstavniki obrobne stranke Za zdravo družbo so ta teden v državni zbor dostavili zakonski predlog za odpravo obveznega cepljenja, podkrepljen s 5000 podpisi volivcev. Jedro stranke sestavljata dva politologa, nekdanji generalni sekretar na šolskem ministrstvu in navdušenec nad tradicionalno indijsko medicino Gregor Kos in Valentina Flander, nekdanja vodja kabineta predsednika republike Janeza Drnovška.

Gre za stranko, ki se ne bori le za odpravo obveznega cepljenja, ampak se zavzema denimo tudi za prepoved rabe brezžičnih omrežij wi-fi v šolah in vrtcih, prav tako je v prvih bojnih vrstah, ko gre za nasprotovanje tehnologiji 5G. Stranka pravzaprav zagovarja vse glavne programske točke povprečnega teoretika zarote. Tudi utemeljitve, s katerimi zahteva odpravo obveznega cepljenja, niso nič drugačne in so bile že ničkolikokrat strokovno ovržene.

Pri nastajanju zakonskega predloga sta sodelovala stara znanca proticepilskega gibanja, dolgoletni predsednik Društva za svobodo odločanja Primož Verbič in bioresonančna terapevtka Karin Rižner.

Predlagatelji se v predlogu sklicujejo na številne zahodnoevropske države, v katerih cepljenje ni obvezno, temveč zgolj priporočeno. Se pa trend v zadnjem času zaradi upadanja precepljenosti in zaradi tega številnejših primerov nalezljivih bolezni v marsikateri državi obrača v prid obveznemu cepljenju. V Italiji so tako denimo leta 2017 zaradi ponavljajočih se izbruhov uvedli obvezno cepljenje zoper deset najpogostejših nalezljivih bolezni, cepljenost pa je postala pogoj za vpis v javne vrtce in šole. Francija je pred dvema letoma število obveznih cepljenj s treh povečala na 11. V Nemčiji bo z marcem postalo obvezno cepljenje proti ošpicam. O vnovični uvedbi obveznega cepljenja razmišljajo tudi v Veliki Britaniji. Svetovna zdravstvena organizacija je odklanjanje cepljenja uvrstila na seznam desetih največjih groženj javnemu zdravju.

V času, ko se v javnosti širi strah pred novim koronavirusom in ko bi bili ljudje veliko bolj pomirjeni, če bi zanj obstajalo cepivo, se je res smešno pogovarjati o kakršnemkoli zmanjševanju populacijske zaščite pred nalezljivimi boleznimi.

Le nekaj ur pred izročitvijo predloga s podpisi državnemu zboru so predlog novega zakona o nalezljivih boleznih v parlamentarni postopek vložili poslanci stranke SMC. Ta predvideva zaostritev obveznega cepljenja, saj cepljenost določa kot pogoj za vpis v javno financirane šole in vrtce. Že drugič se je zgodilo, da skuša SMC to področje urejati v času »medvladja«. Leta 2018, po odstopu premiera Mira Cerarja, je stranka na prigovarjanje pediatrov že predlagala podoben zakon, a je pred predčasnimi volitvami zmanjkalo časa za obravnavo predloga. Tudi tokrat zakon nima veliko možnosti za sprejetje, saj je verjetna bodoča koalicijska partnerica SMC, stranka SDS, po poročanju Večera do predloga zadržana. Navsezadnje je prav njena poslanka Patricija Šulin pred leti ministra za zdravje spraševala, zakaj »kljub vse več dokazom o škodljivih cepivih in pomanjkanju dokazov o njihovi dejanski učinkovitosti cepljenje otrok proti nalezljivim boleznim v Sloveniji ostaja obvezno«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.