Koalicija »Za Slovenijo«

V svojem govoru v parlamentu pred glasovanjem o mandatarju je Janša dejal, da je Slovenija osma država na svetu po deležu starejših prebivalcev in da to ogroža nadaljnji razvoj.

Ta izjava je zavajajoča iz več vidikov: Delež starejših prebivalcev lahko pomeni tudi visoko pričakovano starost prebivalstva, kar je odraz visoke razvitosti države in zdravega načina življenja, zdravega okolja itd. To so dobri pokazatelji za vsako državo.

Velik delež starejših pa je lahko posledica nizke natalitete, kar pa predstavlja problem. To pomeni, da mladi nimajo motivov in pogojev za ustvarjanje družine, bodisi zaradi nezanesljivih zaposlitev, nizkih plač, stanovanjske problematike itd. Lahko pa je zaradi navedenih razlogov prišlo tudi do izseljevanja mladih v tujino, kjer imajo boljše pogoje za življenje. To se npr. dogaja v naši soseščini, na Hrvaškem, kjer beležijo upad prebivalstva za 5 odstotkov. Slovenija ima v zadnjih letih prirastek prebivalstva in nas je že preko 2 milijona.

Janša je navedel, da je Slovenija osma država na svetu po deležu starejših prebivalcev, pri tem pa ni navedel vira, od kod izhaja ta podatek. Če pogledamo uradni vir, kar Eurostat nedvomno je, vidimo, da je v Sloveniji leta 2018 delež starejših od 65 let: 19,4 odstotka, povprečje v Evropi pa je 19,7 odstotka. Iz tega se lepo vidi, da Janša zavaja in zopet vnaša paniko na lažnih podatkih.

Velik delež starejših je torej lahko tudi pridobitev sodobne civilizacije, vendar so zato na razpolago sodobne tehnologije, ki povečajo produktivnost in s tem zapolnijo ta nova razmerja v strukturi prebivalstva.

Bojim pa se, da Janša s svojo retoriko ponovno straši in poskuša ustvarjati izredne razmere, ki dopuščajo tudi izredne ukrepe, verjetno ne prisilne, so pa dokaj priročni razni ekonomski ukrepi, ki so pri njem bili že videni v preteklosti, kar bomo plačevačli še naslednja desetletja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.