Vasja Jager

 |  Mladina 10  |  Politika

Čemu tako resni?

Ali nacionalna televizija res nima smisla za humor ali namenoma uničuje parodijo

»Sporni satirični poseg« in domnevne kršitve materialnih pravic RTV Slovenija

»Sporni satirični poseg« in domnevne kršitve materialnih pravic RTV Slovenija
© RTV

Na zadnji februarski dan je aktivistični inštitut Danes je nov dan na Facebooku objavil posnetek nastopa predsednika SMC Zdravka Počivalška v Odmevih. Da pa bi zagotovil »boljšo vidljivost v megli sprenevedanja«, je njegove odgovore opremil s šaljivimi podnapisi. Šlo je za parodijo, ob katero se ni obregnil niti sam subjekt domnevnega norčevanja – zato pa je toliko bolj zmotila odgovorne na nacionalni televiziji. Njeni pravniki so aktivistom poslali dopis, v katerem so zahtevali izbris posnetka, za nameček pa še plačilo 1878,80 evra odškodnine; sicer sledi tožba.

V inštitutu Danes je nov dan se grožnji ne mislijo ukloniti. »Tradicionalni mediji in politika se še vedno niso navadili na dinamiko družabnih omrežij in dejstvo, da internetne satire ni mogoče utišati z orodji represije. Kot veliki zagovorniki odprtosti podatkov in načel skupne rabe sporočamo, da se pozivu ne bomo uklonili,« so zapisali.

Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah v 53. členu opredeljuje »prosto predelavo«. Ta je dovoljena, kadar »gre za predelavo v parodijo ali karikaturo, če to ne ustvari ali utegne ustvariti zmede glede izvora dela«. Seveda ni prvič, da javna televizija tako pritiska nanje; nacionalki je leta 2015 uspelo doseči, da so iz YouTuba izbrisali predelan posnetek vrhuncev soočenja pred referendumom o zakonski zvezi. Leta 2018 pa je stranka SDS izsilila umik svojega predstavitvenega videa, sinhroniziranega v madžarščino.

Iz inštituta Danes je nov dan še sporočajo, da so veseli »priložnosti, ki bo omogočila, da osvetlimo problematiko mačehovskega odnosa, ki ga ima RTV Slovenija kot javni servis do svojih državljank in državljanov«. Da se nacionalka pri pritiskih na aktiviste sklicuje na avtorske pravice in celo prek palca računa nekakšno kazen, je neprimerno; navsezadnje so kot vsi davkoplačevalci tudi člani Danes je nov dan s plačili RTV-prispevka posredno financirali Počivalškov intervju v Odmevih. Produkcija javne televizije bi morala biti javna last.

Očitno je satira, ki jo dopuščajo na Kolodvorski, le tisto, kar počno hišni humoristi. Toda neodvisna parodija je eden od simptomov zdravja družbe; je izraz svobode govora in hkrati refleksija razmer v skupnosti. Zato je pomembna za demokracijo. Iz tega razloga razvite države satire ne preganjajo, temveč jo spodbujajo. Francoski humoristični časnik Charlie Hebdo je eden od simbolov strpnosti tamkajšnje družbe. Slovenija v tem pogledu postaja vse bolj zaprta – to dokazujejo tudi postopki proti Mladini, ki si je drznila parodirati poslanca SDS Branka Grimsa. Prostor, ki se sprošča z zatiranjem satire, zapolnjuje sovražni govor. Janševa televizija Nova24TV za diskreditiranje nasprotnikov vedno pogosteje uporablja manipulacijo s posnetki drugih televizij – tak primer je napad na novinarko 24 ur Suzano Perman zaradi njenega intervjuja z – kom pa drugim – Zdravkom Počivalškom.

Namesto da bi se avtorji parodije uklonili grožnji, so javnost pozvali, naj video razširja še naprej. »Ta vsebina je tudi vaša. Revolucija bo memeizirana!«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.