Zmaga sovražnikov skupnosti LGBT

Na Slovaškem oblast prevzema stranka, ki obljublja omejevanje pravic žensk ter gejev in lezbijk

Eden izmed protestov proti splavu na Slovaškem

Eden izmed protestov proti splavu na Slovaškem
© Profimedia

Na sobotnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem je zmagala opozicijska stranka Običajni ljudje in neodvisne osebnosti (Olano). Dobila je 25 odstotkov glasov in porazila doslej vladajočo socialdemokratsko stranko Smer. Olano se razglaša za desnosredinsko stranko, a številna stališča – recimo glede migracij, splava in pravic skupnosti LGBT – jo uvrščajo daleč od sredine.

Še bolj skrajno desno od te stranke je na Slovaškem nacionalistična Ljudska stranka naša Slovaška (LSNS), ki je tokrat na volitvah osvojila četrto mesto z nekaj manj kot osem odstotki glasov. »Zmerno« desna stranka Olano je bila izvoljena tudi na podlagi predvolilne obljube, da bo omejila in nazadnje odpravila pravico do splava, in obljube, da ne bo vstopila v vlado, ki bi uzakonila možnost registracije istospolnih partnerskih zvez.

Vzpon strank z negativnim odnosom do teh vprašanj na vhodu Evrope ni nič novega. Poljska, kjer vlada populistična skrajna desnica na čelu s stranko Zakon in pravičnost, je le najočitnejši dokaz tega.

Slovenija se v tem pogledu zdi oddaljena od vzhodne Evrope. A tudi pri nas je pred dnevi v vlado prvič vstopila stranka, ki javno zagovarja nekatere podobne ukrepe kakor stranka Olano na Slovaškem. To je NSi, ki je pred časom predlagala uzakonitev obveznih pogovorov žensk, ki želijo narediti splav, z »moralnimi avtoritetami«, preden bi bila opravljena prekinitev nosečnosti.

Vodja Legebitre Lana Gobec opozarja, da »so tudi zadnje kampanje skrajno desnih političnih strank pri nas temeljile na razpihovanju sovraštva, homofobiji, ksenofobiji. Ta trend je prisoten že zadnjih nekaj let in med drugim tudi ne moremo več govoriti, da se položaj oziroma življenje LGBTI-oseb v Sloveniji izboljšuje.« Razpihovanje sovraštva, dodaja Lana Gobec, »pušča posledice v družbi in ne ostaja zgolj pri besedah. V Murski Soboti so brutalno pretepli geja, v Ljubljani so novembra razbili LGBTI-kluba Tiffany in Monokel …«

Zmage političnih strank, ki širijo nestrpnost in sovraštvo do drugačnosti, so po mnenju vodje Legebitre »odraz družbe, pokazatelj, da smo kot družba močno zgrešili. Zgrešili smo v samih temeljih v vzgoji in izobraževanju generacij, ki se odločajo podpreti stranke, ki gradijo na nestrpnosti. Zgrešili smo pri tem, da bi moralo biti sprejemanje raznolikosti in različnosti temelj naših vzgoje in izobraževanja in bi morali trdno ukoreniniti to, da smo vsi ljudje in da ena rasa ali ena oseba ni vredna več od druge.«

Dodaja še, da je odgovornost vseh, ki delujejo v civilni družbi, da »ozaveščamo, izobražujemo o raznolikosti in človekovih pravicah, gradimo na vidnosti, dialogu med ljudmi in družbenimi skupinami. Hkrati pa presegamo delitve na ’naše in vaše’ ter tako zapiramo prepad, ki ga umetno ustvarjajo oblastniki s promocijo nestrpnosti in sovraštva.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.