Vasja Jager

 |  Mladina 11  |  Politika

V cerkvi svetega Janeza

Ko bo v Sloveniji odzvonilo demokraciji, bo zvonove namestil novi poslanec SDS Janez Moškrič

Ponosen in klen, idealen za poslanca SDS

Ponosen in klen, idealen za poslanca SDS

S selitvijo v vladno palačo, v pisarno premiera, se predsednik Janez Janša umika iz državnega zbora. Lahko si predstavljamo njegovo olajšanje; funkcija poslanca je bila ambicioznemu Janši pod častjo, česar niti ni pretirano skrival – po evidenci aplikacije Parlameter se je v svojem mandatu udeležil le 73 vseh odstotkov sej, s čimer je bil med najmanj aktivnimi predstavniki ljudstva, na 84. mestu med 90 poslankami in poslanci. Veliko praznino, ki bo v državnem zboru zazijala z odhodom predsednika SDS, pa bo v strankini poslanski skupini kot Janševa zamenjava skušal nadomestiti 41-letni Janez Moškrič.

Moškrič je utelešenje idealnega kadra SDS. Je ponosen podeželan, ljubitelj narodnozabavne glasbe, ki je na Facebooku objavil portrete, na katerih pozira v narodni noši. Je tudi goreč katolik, nasprotnik komunizma in zagovornik domobranstva. Končal je srednjo lesarsko šolo, nato je študiral na Fakulteti za upravo, sedaj se kot samostojni podjetnik preživlja s postavljanjem lesenih konstrukcij za cerkvene zvonove.

V Janševo stranko se je včlanil leta 2001, ko je štel 22 let; že leto kasneje je postal četrtni svetnik SDS v ljubljanskem Sostrem, politično kariero je nato nadaljeval  kot strankin predstavnik v mestnem svetu občine Ljubljana. Sostro je sicer uradno predmestje slovenske prestolnice, dejansko pa gre za izrazito vaško okolje, tradicionalistično in notranje povezano proti tujcem. Ko je leta 2006 ljubljanski župan Zoran Janković napovedal, da bi v naselju utegnili namestiti romsko družino Strojan, so se prebivalci nemudoma organizirali v vaške straže in se uprli županovim nameram. In ko je leta 2015 kraj zajel val nepojasnjenih vlomov – lopovi so vdrli v kar petnajst hiš – so se vaške straže znova zbrale.

Janez Moškrič pa ni zgolj podjetnik in lokalni aktivist, temveč tudi ljubiteljski kulturnik. Svoj čas je namreč deloval kot zastopnik društva za proučevanje politične in kulturne dediščine Ivana Cankarja – prav tistega Ivana Cankarja, ki se je poleg pisateljevanja ukvarjal tudi s politiko, in to kot prepričan socialist. Društvo je sicer leta 2007 ustanovil nekdanji Janšev minister za šolstvo, danes evropski poslanec Milan Zver; že leta 2011 je bilo ukinjeno, kako daleč je prišlo pri svojem znanstvenem delovanju pa žal ni znano, saj za njim ni ostalo sledi.

Novi poslanec v državni zbor po lastnih besedah prihaja z dobrimi nameni – da služi marljivemu, skromnemu in bogu vdanemu slovenskemu narodu. V izjavi za spletno stran SDS je izjavil: »Kot človek širokega srca vam zagotavljam, da bom poskrbel, da bodo pošteni in delovni ljudje v naši državi enkrat končno nagrajeni.«

Ker doslej pač nismo bili. Upanje torej obstaja in ena izmed njegovih oblik je 41-letni dobri mož iz Sostrega, tistega Sostrega, ki je nekoč nasilno izgnalo Strojanove. Do nedavna je bil njegov življenjski projekt gradnja družinske hiše, sedaj prihaja, da na nove temelje postavi še tempelj slovenske demokracije. In ga pomaga dokončno spremeniti v cerkev svetega Janeza.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.