Izak Košir

 |  Mladina 11  |  Politika

Vrnitev Alenke Paulin?

Od Janše do Počivalška in naprej

Ksenofoben zapis na Twitterju

Ksenofoben zapis na Twitterju
© Twitter

Alenka Paulin je bila pred leti ena od najpomembnejših članic stranke SDS, kasneje pa se je od nje (morda začasno) oddaljila. Bila je njena piarovka oziroma vodja službe za odnose z javnostmi, v času vlade Andreja Bajuka je vodila urad za informiranje, med mandatom prve vlade Janeza Janše je bila direktorica Slovenske tiskovne agencije (STA), v času druge vlade predsednika SDS pa je vodila zunanjepolitično uredništvo spletnega portala Siol.net.

Poklicno se je ukvarjala z mediji in komuniciranjem z javnostjo, zato bi lahko rekli, da ima propagandne prijeme v mezincu. Morda jo je prav zaradi tega pred približno pol leta za piarovko na ministrstvu za gospodarstvo zaposlil Zdravko Počivalšek. Tam je zdržala sicer zgolj mesec dni. A povedno je tudi to, kar je za Siol.net o tem dejal Marjan Šarec: »Gospod Počivalšek je zaposlil gospo Alenko Paulin v svojem kabinetu in takrat je Janez Janša postal nekako priliznjen do SMC. Takrat mi je to dalo vedeti, da se mogoče v ozadju kaj dogaja.«

V javnosti se Alenka Paulin zadnja leta ni dosti pojavljala, zdaj pa je spet postala dejavna na družabnem omrežju Twitter. Tam slovi po ne najbolj strpnih zapisih. Na mednarodni dan žensk, 8. marec, je denimo delila intervju z dr. Lano Zdravković, filozofinjo, raziskovalko na Mirovnem inštitutu in performerko, ki je spregovorila o pravicah žensk. A o njej, 8. marcu navkljub, ni pripomnila ničesar pozitivnega, temveč tole (očitno jo je zmotil intervjuvankin priimek): »Pritepe se z Balkana, dobi v Sloveniji vse, nakar Slovencem razlaga, da so konstrukt. Ma marš aus!« Ksenofobične žalitve se s tem niso končale. V naslednjem tvitu je RTV Slovenija vprašala celo, ali lahko naredijo »intervju tudi s kakšno opico iz ljubljanskega ZOO«.

Janez Janša je pred kratkim, sicer v zvezi z migracijami, dejal, da se »mi ne bomo prilagajali civilizaciji, ki ne priznava enakopravnosti žensk, ne priznava ločenosti cerkve od države, ne priznava verske svobode in ki kriminalizira istospolne zveze«. V tem novem duhu vseobsegajoče vključevalnosti (če ji verjamete) bi lahko začeli v svoji bližini, denimo pri Alenki Paulin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.