Liberalci, ki so brzdali fašizem

Del besedila dr. Boža Repeta: ... »To vlogo danes odlično igra Borut Pahor. Nekdaj menda socialdemokrat in vnet zagovornik ’francosko-nemškega’ vlaka (torej demokracij, ki zavračata sodelovanje s skrajnimi strankami), je daljnovidno ugotovil, da novi veter spet piha z vzhoda. In da zato, kot v dobrih starih časih, na oblasti potrebujemo ’močno osebnost’« ... je posebej pomenljiv.

Predsednik države, ki naj bi bil vsaj nevtralen, je favoriziral, se trudil in prispeval spraviti na oblast načelnika SDS, klenega »Princa teme«, človeka, ki si je vzdevek po lucidnem navdihu dr. Drnovška pridobil zaradi mahinacij z orožjem »v imenu države«, prilaščanjem pristojnosti (Depala vas), z grožnjo »labodjega speva« novinarjem, s podmiznim mešetarjenjem za prevzem nadzora osrednjega časopisa. Vzdevek potrjujejo še afera Patria, žalitve novinark, sodnikov in drugače mislečih, nazadnje poskus financiranja volilne kampanje s ’posojilom’ iz R. Srbske. Računi rabot ’močne osebnosti’ pa ostajajo neporavnani. Ima pač vražjo srečo z razvejano podporo konvertitov in upogljivih povzpetnikov. Če ti ne zadoščajo, ko mu gre za nohte, se posluži scenarija »spontanega dogajanja ulice« in ustrahovanja, ki spominja na prakso nacifašizma.

Odlične reference za vodilno politično funkcijo, kajne?

Tako smo soočeni s predsednikom vlade, ki ima toliko masla na glavi kot nihče izmed politikov po osamosvojitvi - navsezadnje je res »največji«. ’Vsevključujoči’ predsednik države ima del zaslug, da smo zdaj prisiljeni »jesti« žaltavo maslo, ki nam zastruplja želodec in perspektivo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.