Borut Mekina

 |  Mladina 12  |  Politika

Trček zapustil Levico, ker še ni odrasla

Narcisizem majhnih razlik

Nepopustljivi Franc Trček

Nepopustljivi Franc Trček
© Borut Krajnc

Na dan, ko je prisegla vlada Janeza Janše, je iz Levice – iz stranke in poslanske skupine – izstopil Franc Trček. Kot je povedal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, so se v njej pred glasovanjem o tretji vladi Janeza Janše odločili, da postopka ne bodo zavlačevali z dodatno obrazložitvijo svojih mnenj. Trček nato te odločitve ni spoštoval in naj bi bil zlorabil čas, ki ga je imel za obrazložitev glasu. Osebno mnenje naj bi bil predstavil, kot da govori o celotni poslanski skupini, pri čemer pa mnenja večine poslancev menda ni predstavil primerno. Videti je namreč bilo, kot da v Levici upajo na sodelovanje z Janezom Janšo.

Trček je v obrazložitvi svojega glasu pred glasovanjem o potrditvi ministrov tretje vlade Janeza Janše izrazil upanje, da bo sodelovanje v odboru za zdravstvo, ki ga vodi, tudi v prihodnje potekalo tako tvorno kot doslej, saj so časi preresni za kaj drugega. »Gospod Janša je pa dovolj odgovoren politik, upam,« je povedal in se nadejal, da bo tudi dobronamerno sprejemal kritike.

V poznejšem zapisu na Facebooku je navedel, da je zaradi tega nastopa v poslanski skupini doživel »hladen tuš oz. kar pogrom«, češ da naj bi bil povozil mnenje, ki ga je bil pred tem podal vodja poslanske skupine Vatovec, in da naj bi bil hvalil prvaka SDS Janeza Janšo. Koordinator Levice Luka 

Mesec naj bi mu bil dejal, naj kar gre. »OK, pa grem,« se je odločil.

Zatem je Levico obtožil samovšečnosti, revolucionarnega infantilizma in dejal, da so številni njeni člani »polni tovarištva na način, kot je SMC polna etike in morale,« ter jim zaželel uspešno odraščanje. Hkrati je priznal, da se s kritiko poslanske skupine do nove vlade seveda strinja – še bolj pa z mnenjem Ljudmile Novak, da »smo dosegli moralno dno«.

Vatovec je v pogovoru priznal, da se po njegovem mnenju večina članov Levice vsebinsko ali programsko strinja s Trčkovimi pogledi, zato upa, da bodo tudi v prihodnje sodelovali. Trček pa je že napovedal, da se bo do maja odločil, ali bo nemara izstopil iz politike ali pa bo pot nadaljeval »s kom bolj odraslim«.

Preden je postal politik, je bil izredni visokošolski profesor na Fakulteti za družbene vede. Je sociolog, ki se je ukvarjal z regionalnimi in urbanimi študijami. Na volitvah leta 2018 ga je v četrtem mariborskem volilnem okraju podprlo 16,1 odstotka volivcev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.