Lara Paukovič

 |  Mladina 12  |  Svet

Amazon prepovedal prodajo večine izdaj Hitlerjevega Mojega boja

Na trgovskega giganta so desetletja pritiskale različne judovske organizacije 

Amazon več ne prodaja nacističnih knjig, a na ulicah evropskih mest se jih lahko še vedno najde /

Amazon več ne prodaja nacističnih knjig, a na ulicah evropskih mest se jih lahko še vedno najde /
© Profimedia

Kot poroča britanski Guardian, je Amazon te dni v svoji spletni trgovini prepovedal prodajo večine izdaj zloglasnega Hitlerjevega dela Moj boj in nekaterih drugih knjig, ki širijo nacistično propagando. Vodilne judovske organizacije in dobrodelne ustanove za izobraževanje o holokavstu so to poskušale doseči že od konca devetdesetih let, a so se odgovorni pri Amazonu sklicevali na pravico do svobode govora in potrebo po dostopnosti Hitlerjevega pisanja za študente, ki naj bi na podlagi prebrane knjige lahko najbolje razumeli njegovo razmišljanje. Izdajanje Mojega boja je poleg tega zakonito, večina nacističnih knjig in publikacij pa je tako ali tako prosto dostopna na številnih spletnih straneh.

Zakaj so si zdaj premislili, ni povsem jasno, bi pa lahko imela kaj pri tem zahteva Karen Pollock, izvršne direktorice organizacije Holocaust Educational Trust, ki je februarja opozorila, da je »skrb zbujajoče, da Amazon ponuja izdelke, ki promovirajo rasistični ali sovražni govor kakršnegakoli tipa, posebej pa tistega iz najtemnejšega obdobja evropske zgodovine. Že večkrat v zadnjem desetletju smo izrazili skrb v zvezi s tem.« Dodala je, da to, da sta zanikanje holokavsta in antisemitizem še vedno prisotna v družbi, skrbi predvsem tiste, ki so preživeli holokavst, in da bi Amazon moral premisliti o spremembi svoje politike. Zahtevo so podprli nekateri britanski politiki. Pri Amazonu so odgovorili, da se jim zdi zagotavljanje dostopa do knjig pomembno, tudi do tistih, ki se zdijo marsikomu sporne, vendar bodo opozorila organizacije Holocaust Educational Trust vzeli resno.

Založniki, ponudniki na Amazonu, so bili v zadnjih dneh obveščeni, da prodaja knjig, ki so jih napisali nacisti, ne bo več dovoljena – poleg Hitlerjevega Mojega boja so to predvsem izdaje večjih, komercialno uspešnih založb, kot sta Random House in Jaico, pa tudi elektronske izdaje, v to skupino spadajo še otroške knjige, nastale z namenom širjenja protijudovske propagande. Takšna je na primer Strupena goba, ki jo je napisal član nacistične stranke Julius Streicher, pozneje usmrčen zaradi zločinov proti človeštvu, ali ilustrirani »vodnik po judovskem vprašanju«, v katerem so zgodbe o »nevarnih in škodljivih živalih, ki jim sledi nelaskava primerjava z Judi«. Te knjige je Amazon s svojih seznamov odstranil že februarja. Pred kratkim pa je na svoji spletni strani izbrisal tudi Hitlerjevo avtorsko stran, kjer je bilo mogoče najti podatke o različnih izdajah Mojega boja. Nekaj jih za zdaj sicer ostaja dostopnih, med njimi je znanstveno-kritična izdaja Inštituta za novejšo zgodovino München-Berlin. A v tej je pod opombami posebej navedeno, da gre za izdajo, pospremljeno s komentarji in dodatnimi informacijami, namenjeno študiju ter razumevanju in preprečevanju antisemitizma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.