Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Svet ne bo nikoli več enak

Julien Riedel / Unsplash

Julien Riedel / Unsplash

Znašli smo se na prelomnici, kakršno lahko povzroči le vojna ali pandemija (virus je edina vrsta, ki pač lahko zaustavi človeka – super predatorja). 

Zdi se, da je narava zadihala. Iz Benetk poročajo o čistih vodnih kanalih, s Kitajske prihajajo zračne fotografije občutno manjše onesnaženosti. Kako patetično zdaj zvenijo floskule, ki smo jih v boju proti podnebnim spremembam poslušali zadnje desetletje: da se kapitalizma ne da spremeniti. Virus nas je v nekaj tednih naučil, da je to še kako možno.

Medtem, ko se ustavljajo mnogi produkcijski procesi in so prizemljeni skoraj vsi avioni, narava polni svoja pljuča. A obenem se žal dogaja tudi nekaj zelo zaskrbljujočega: služb je vsak dan manj, kar pomeni, da nas morda že poleti čaka največja stopnja brezposelnosti v času naših življenj.

Kako bomo tokrat poskrbeli za človeka? Nekateri izmed prvih ukrepov Lahovnikove skupine so morda celo dober začetek, vsekakor pa bomo potrebovali še veliko bolj solidarne ukrepe.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.