Iznajdljiva zvijačnost šolarjev

V slogi je moč

© DingTalk

V poplavi skrb zbujajočih novic in tragičnih zgodb, povezanih s pandemijo koronavirusa, je kakršnakoli duhovita, lahkotna vest – takšne so te dni resnično v manjšini – blagoslov.

Takšna je zgodba o domiselni zvijačnosti šolskih otrok iz Wuhana, kitajskega žarišča koronavirusa, ki so se, da bi se rešili nadloge domačih nalog, s soglasnim trolanjem uprli sistemu: v prepričanju, da bo množični negativni odziv v Applovi spletni trgovini App Store ohromil delovanje aplikacije DingTalk, prek katere jim pedagogi vsak dan postrežejo z učnimi urami in domačimi nalogami, so namenski program usklajeno bombardirali z negativnimi recenzijami.

Šolarji v Wuhanu – tako kot otroci pri nas in še marsikje – se te dni, v času samoizolacije in omejevanja družbenih stikov, šolajo doma. Že prvi dan šolanja na domu je aplikacijo DingTalk na Kitajskem uporabljalo 50 milijonov šolarjev in 600 tisoč učiteljev. Kot poroča London Review of Books, je med wuhansko mladino zakrožila govorica, da bo DingTalk – če v App Storu, Applovi spletni trgovini za aplikacije, dobi dovolj negativnih recenzij uporabnikov – odstranjen iz ponudbe. Mladi nepridipravi so spletno trgovino v hipu zasuli z več deset tisoč negativnimi recenzijami aplikacije, vsi so jo ocenili z najslabšo mogočo oceno – eno zvezdico – in njena povprečna ocena se je čez noč s 4,9 znižala na 1,4.

Kljub množični akciji namena niso dosegli, je pa aplikacija DingTalk, ki je v lasti spletnega trgovskega velikana Alibabe, na družabnih omrežjih rotila za usmiljenje: »Zgolj pet let sem stara, prosim, ne ubijte me.« Duhoviti šolarji so na odziv odgovorili s ponovnim trolanjem in zapisali, da so želeli aplikaciji pravzaprav nameniti pet zvezdic, a v petih obrokih. Vprašanje je, kakšno oceno si resnično zasluži. Wuhanskim šolarjem bi gotovo morali v spletno redovalnico vpisati »odl. (5)« za iznajdljivost, pohvalo pa si zaslužijo tudi za digitalno pismenost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.