Izak Košir

 |  Mladina 14  |  Politika

Mladi in stari

Kdaj je za politika prezgodaj in kdaj prepozno? 

Luka Mesec in Janez Janša

Luka Mesec in Janez Janša
© arhiv Mladine

Koordinator Levice Luka Mesec je 26. marca na Twitterju zapisal: »Dela dobro? Krizni štab, ki preganja virus Covid Marks-Lenin, izguba mask, povišanje plač, obračunavanje z mediji, uzurpacija proračuna, prenehanje poročanja KPK itn. niso bili na dnevnem redu?« S tem je seveda mislil delo vlade.

Ob to se je na istem družabnem omrežju obregnil predsednik vlade Janez Janša in mu javno odgovoril: »Bodimo potrpežljivi. Luka Mesec je še mlad. Ko bo okusil življenje, se bo marsičesa naučil. Mogoče se bo nekoč celo preimenoval v Janez Janša, tako kot njegovi kandidati na zadnjih volitvah.«

Če ob strani pustimo šalo in pokroviteljstvo do političnega kolega, si lahko ogledamo dejstva. Luka Mesec je star 32 let, politiko analizira že dolgo, saj je še, ko je bil mlad študent, dejavno sodeloval v Delavsko-punkerski univerzi, aktivistično-teoretski organizaciji, ki je v slovenski politični prostor prinesla koncept demokratičnega socializma. Poklicno pa je v politiki od leta 2014, ko je bil prvič izvoljen za poslanca, torej šest let. Zanimivo, da Janša glede starosti nima pripomb pri svojem mlajšem strankarskem kolegu, v katerega polaga toliko upov, Žanu Mahniču, ki je letos januarja dopolnil 30 let, v parlament pa je kot poslanec vstopil istega leta kakor Luka Mesec, pri rosnih 24 letih.

Tudi sam Janša, ki jih danes šteje 61, je bil, ko je bil leta 1990 prvič izvoljen za poslanca v DZ, star manj, kot je zdaj Mesec. Mar so morali biti tudi z njim takrat starejši politični kolegi potrpežljivi? Mu je kateri od njih rekel, da se mora še marsičesa naučiti? Najbrž ne, saj je še istega leta, pri 31 letih, postal minister za obrambo. Res pa je, da je Janšo poklicna politika zanimala že zelo zgodaj, saj je pri 17 letih postal član Zveze komunistov Slovenije.

V politiki je po navadi večja težava to, da nekateri ne znajo izstopiti. Janša je denimo predsednik svoje stranke že rekordnih 27 let. In tudi upokojenec Milan Kučan (79), ki mu Janša rad očita, da na levici vleče niti iz ozadja, je zadnji predsedniški mandat končal, ko je bil star 61 let, torej ravno toliko, kot je danes Janša, ki svoj tretji mandat predsednika vlade šele dobro začenja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.