Uredništvo

 |  Svet

Globalni načrt za zaščito najranljivejših otrok

Brez takojšnjega ukrepanja lahko ta zdravstvena kriza postane kriza otrokovih pravic

© YouTube / UNICEF

V času pandemije so otroci in mladi ena najranljivejših skupin, ki bo čutila posledice koronavirusa. Če ne bomo preprečili vplivov pandemije na otroke, bo nastala nepopravljiva škoda za našo prihodnost. Zato je UNICEF prejšnji teden lansiral globalni načrt za zaščito najranljivejših otrok pred škodo zaradi koronavirusa.

Po podatkih Unicefa 99 odstotkov otrok in mladostnikov (2,34 milijarde), mlajših od 18 let, živi v eni od 186 držav z različnimi omejitvami gibanja zaradi koronavirusa. 60 odstotkov vseh otrok živi v eni od 82 držav z zapovedano popolno (7%) ali delno (53%) izolacijo, kar predstavlja 1,4 milijarde mladih.

"Vemo, da so mladi v kriznih razmerah vselej najbolj ranljivi. Ta pandemija ni nič drugačna. Naša skupna odgovornost je, da v največji možni meri preprečimo trpljenje, rešujemo življenja in zaščitimo zdravje vsakega otroka. Zagotoviti moramo tudi, da bodo odločitve o ukrepih za zajezitev koronavirusa temeljile na razpoložljivih dokazih, da se v največji možni meri prepreči oziroma zmanjša kolateralna škoda ter prepreči njene trajne učinke", pravi izvršna direktorica Unicefa Henriette Fore.

"Vemo, da so mladi v kriznih razmerah vselej najbolj ranljivi. Ta pandemija ni nič drugačna. Naša skupna odgovornost je, da v največji možni meri preprečimo trpljenje, rešujemo življenja in zaščitimo zdravje vsakega otroka."

Henriette Fore, UNICEF

Zato je treba povečati vlaganja v izobraževanje, zaščito otrok, zdravje, hrano in vodo, kar bo svetu pomagalo zmanjšati škodo, ki jo je povzročila ta kriza. Ko bodo države enkrat znova odprle meje, bo zmogljivost najšibkejših zdravstvenih sistemov merilo, kako učinkoviti bomo v boju proti prihodnjim grožnjam.

Pri reševanju krize morajo sodelovati vse države, saj dokler ne bo na voljo cepiva koronavirus predstavlja grožnjo ljudem po vsem svetu. Zato je treba zdaj okrepiti zdravstvene in druge socialne storitve za pomoč otrokom v vseh državah sveta.

ceJl66sccTs

UNICEF je prejšnji teden lansiral globalni načrt za zaščito najranljivejših otrok pred škodo zaradi koronavirusa, ki ga sestavlja 6 področij:

  • zaščititi zdravje otrok
  • ranljivim otrokom zagotoviti vodo, sanitarije in higienske ukrepe
  • spodbujati šolanje otrok
  • podpora družinam
  • zaščita otrok pred nasiljem, izkoriščanjem in zlorabo
  • zaščita otrok na begu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.