Staš Zgonik

 |  Mladina 16  |  Svet

Zbogom, Charlotte

Smrt simbola gibanja za rabo medicinske konoplje

Charlotte Figi (2006 – 2020

Charlotte Figi (2006 – 2020
© Profimedia

V ZDA je po bolezni, ki je spominjala na pljučnico, umrla 13-letna Charlotte Figi. Veljala je za prvega otroka, pri katerem so hudo obliko epilepsije uspešno lajšali s konopljinim oljem z visoko vsebnostjo kanabidiola (CBD).

Kot je poročal CNN, je prejšnji mesec zbolela vsa njena družina, vsi družinski člani so imeli povišano telesno temperaturo in težave z dihanjem. Čeprav so sumili, da gre za bolezen covid-19, so zdravniki test opravili le pri Charlotte, a šele po tem, ko je bolezen že prebolela in so jo morali zaradi epileptičnih napadov sprejeti v bolnišnico. Test je bil negativen. Dva dneva pred smrtjo so jo zaradi izboljšanja stanja dejansko odpustili iz bolnišnice. A naslednji epileptični napad je bil, žal, usoden.

Charlotte je imela Dravetov sindrom, hudo obliko epilepsije s pogostimi napadi. Pri petih letih so se ti pojavljali vsakih nekaj minut, vsak je bil potencialno usoden, večkrat je bilo potrebno oživljanje. Nobeno uveljavljeno zdravilo ni pomagalo. Zdravniki so obupali. Starši pa so še naprej iskali zdravilo. In naleteli na brate Stanley, gojitelje konoplje iz zvezne države Kolorado, kjer so za Charlotte iz posebnega seva konoplje z visoko vsebnostjo CBD in nizko vsebnostjo psihoaktivnega THC izdelali konopljino olje, ki je dobilo ime Charlottina mreža (Charlotte’s web). Njeni napadi so naenkrat skoraj popolnoma izzveneli. Spet je hodila, se vozila s kolesom, jahala ponija. Prej je komaj spregovorila kakšno besedo, po novem je zmogla celotne stavke. »Njena luč je razsvetlila ves svet,« so ob novici o njeni smrti zapisali bratje Stanley.

Družine z otroki z epilepsijo so se začele množično seliti v Kolorado. Druge ameriške zvezne države so začele rahljati prepovedi rabe konoplje v medicinske namene. Njena zgodba je strokovnjake prepričala, da so zdravilni učinki konoplje vredni odločnejšega raziskovanja, in je navsezadnje pripeljala tudi do uradne odobritve prvega zdravila za otroško epilepsijo na osnovi konoplje – Epidiolexa.

Posredno je zaslužna za začetek zanimanja za rabo kanabinoidov pri slovenskih otrocih s trdovratnimi oblikami epilepsije. Na zgodbo o Charlotte je po dolgotrajnem iskanju zdravila za hčer, ki so ji prav tako diagnosticirali Dravetov sindrom, naletela slovenska mama (želela je ostati neimenovana) in nevrologe na ljubljanski Pediatrični kliniki ji je uspelo prepričati o smiselnosti takšnega načina zdravljenja. »Vse se je začelo z njeno zgodbo, ki je hitro obkrožila ne samo ZDA, ampak ves svet,« o Charlotte pravi nevrolog dr. David Neubauer.

Charlotte Figi ni odločilno vplivala zgolj na razvoj zdravljenja otroške epilepsije s kanabinoidi. Ti dejanski medicinski uspehi so odprli vrata tudi nepreverjenim in napihnjenim obljubam o vsemogočnih zdravilnih učinkih CBD, zaradi česar je ta zadnja leta postal eden najbolj uporabljanih pripomočkov za samozdravljenje na svetu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.