|  Mladina 17  |  Pisma bralcev

Hočete življenje ali pravice?

Dr. Tomaž Kalin, Ljubljana

Ovce,
človek ne bi mogel verjeti, da se to res dogaja, če ga ne bi oblast ves čas posiljevala z novimi in novimi odloki. Ti so poleg takšnih, ki so logični glede na obstoječo situacijo, tudi taki, da si jih tudi najbolj neumen butalski župan ne bi mogel izmisliti.

Med njimi sta najbolj bizarna dva. Prvi je tisti, ki je »najbolj ogrožene skupine« prisilil, da hodijo po nakupih v dveh dnevnih terminih: od osmih do desetih zjutraj in eno uro pred koncem zaprtja trgovin. Vidimo, da naši Butalci niso opazili, da s tem ukrepom prisilijo »najbolj ogrožene skupine«, da se njihovo zadrževanje v trgovinah skoncentrira na 3 ure, in se s tem poveča (kljub raznim več ali manj efektivnim maskam) verjetnost okužb. Še bolj kretenska uredba pa je, da bodo morali tisti, ki so starejši od 65 let, ko bodo prišli v trgovine v njihovem »uradnem času«, pokazati osebne dokumente. Pri tem pa se lahko vprašamo, kdo bo to preverjal, saj je državljan po Zakonu o osebni izkaznici le na zahtevo uradne osebe, ki je po zakonu za to pooblaščena, obvezan dati izkaznico na vpogled za preverjanje istovetnosti.

Ali se to pooblastilo širi na varnostnike?

Da omejevanje socialnih stikov deluje, se je izkazalo že pri mnogih državah na svetu in tudi pri nas, vendar je na podlagi izjav nekaterih županov na Obali in na Gorenjskem vlada dodala še dodatno butalsko določbo, da se lahko gibljemo le v okviru naše občine, z nekaterimi izjemami, če določene storitve ni mogoče najti v lastni občini. Takšne zahteve turističnih županov so le izpolnitev njihovih želja, da naj Slovenci ne hodimo v njihov kraj (recimo Bled), ker je itak že preveč turistov. Za to, da se bo spoštoval tudi ta ukrep, je, po časopisnih vesteh, vlada porabila vse razpoložljive policiste, tudi s tem, da jih je potegnila od meje.

Toda, pozor, tu se skriva zajec v grmu: policisti preverjajo po cestah spoštovanje te abotne uredbe, migranti zato lažje pridejo v Slovenijo, zato bo treba na mejo poslati vojsko, kljub nasprotovanju policijskih sindikatov.

K vsem tem zadevam pa še vztrajanje na elektronskem lociranju ljudi, ki so v karanteni doma, kar je po mnenju mnogih, in tudi Informacijske pooblaščenke, to prvi korak k policijski državi.

Kot vse kaže poskuša naša oblast uporabiti metode, znane iz zgodbe o žabi, ki so jo dali kuhat v mrzlo vodo, ki se je počasi segrevala, tako da sploh ni opazila, kdaj se je skuhala.

Izmišljujejo si absurdne zahteve in testirajo, kdaj bodo tako daleč, da bodo res lahko začeli striči ovce.

Vendar pazite, mnogo ljudi je le opazilo! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.