»Kaj ti bo 5G, če si kupil kolo«

Usklajena akcija zažiganja oddajnih stolpov 5G 

Požgana telekomunikacijska oprema v enem izmed oddajnih stolpov v severni Anglij

Požgana telekomunikacijska oprema v enem izmed oddajnih stolpov v severni Anglij
© Profimedia

Najbolj goreči verniki bizarnih teorij zarote, po kateri je 5G – prihajajoča peta generacija mobilne brezžične povezave – krivec za pandemijo koronavirusne bolezni, so stvari vzeli v svoje roke in zagnali usklajeno akcijo zaži--ganja oddajnih stolpov, potrebnih za delovanje nove generacije omrežja. V Veliki Britaniji in na Irskem so jih požgali več kot 50, Nizozemska poroča o več kot 15 požigih, oddajni stolpi pa so zagoreli tudi v Belgiji in na Cipru. Konspirološki vandali požigalske akcije pogosto podpišejo z grafiti, z gesli, ki nasprotujejo povezavi 5G.

Na marsikaterem od požganih oddajnih stolpov sploh ni bilo tehnologije, ki omogoča delovanje omrežja 5G, zato so vandali s požigi ponekod ohromili zgolj omrežji 4G in 3G, ki ju že dolgo uporabljamo, in seveda prav tako kot 5G nimata nikakršnega vpliva na zdravje. Borci proti 5G s požigalskimi akcijami poškodujejo omrežno infrastrukturo, ki v času prisilne samoizolacije marsikomu omogoča edino povezavo z zunanjim svetom: tako se je – kot poroča časnik Guardian – zgodilo v bolnišnici Nightingale v britanskem Birminghamu, v bližini katere je zgorel oddajnik, ki je bolnikom v osami omogočal stike z bližnjimi, zaradi požiga pa so bili ti začasno onemogočeni.

Gibanje proti 5G je močno tudi pri nas. Ko smo se še lahko množično zbirali na javnih površinah, so »aktivisti« v Ljubljani pripravili dva protesta proti tej tehnologiji: na prvem se je zbralo kakšnih 80 ljudi, na drugem dvakrat več. Ti zarotniki se sicer zbirajo predvsem na družabnih omrežjih, kjer razširjajo lažne novice o škodljivosti omrežja 5G. V takšnih spletnih skupnostih tudi pri nas spodbujajo požige oddajnih stolpov: v Facebookovi skupini Za Slovenijo brez 5G, našem največjem spletnem leglu konspirologov, ki verjamejo v škodljivost tega omrežja, zasledimo številne komentarje z izrazi navdušenja nad temi akcijami: »Treba se bo upreti«, »Dejstvo je, da jih nihče noče, tudi mi bomo morali ukrepati«, »Bravo!«, »Pravilno!«, »Ovce, zbudimo se!« – se glasijo nekateri od komentarjev tistih, ki se strinjajo z nesmiselnim uporom.

Prepričanje, da 5G kakorkoli škoduje zdravju, nima znanstvene podlage. Kot je za Mladino povedal Boštjan Batagelj, eden naših največjih strokovnjakov za informacijsko-komunikacijske tehnologije in glavna znanstvena avtoriteta za žgoče razprave o tehnologiji 5G, je, »kar se tiče vpliva na zdravje, nasprotovanje tehnologiji 5G popolnoma absurdno«. Nobena kredibilna raziskava ni odkrila povezave med mobilnimi telefoni in katerokoli boleznijo, seveda tudi ne med njimi in širjenjem koronavirusa. Ta se prenaša kapljično, s kašljanjem in kihanjem, 5G pa je tehnologija, ki deluje prek neionizirajočih radijskih valov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.