Odprto pismo poslancem

Spoštovani poslanci in poslanke, ki ste včeraj kljub vsem pozivom, razlagam in argumentom glasovali za sprejetje amandmaja k Zakonu o ohranjanju narave!

Bodimo jasni:

Pokazali ste, da vam ni mar za duha Ustave RS, ki podaja naslednji vodili: »Vsakdo ima v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja.Država skrbi za zdravo življenjsko okolje« (72. člen) in »Gospodarska dejavnost se ne sme izvajati v nasprotju z javno koristjo« (74. člen). Ali menite, da je to v ustavi zapisano zaradi lepšega?

Pokazali ste, da vam ni mar, da je Slovenija podpisnica Aarhuške konvencije o dostopu do informacij, udeležbi javnosti pri odločanju in dostopu do pravnega varstva v okoljskih zadevah. Ali so po vašem takšne skrbno premišljene mednarodne zaveze »štos«, ob katerem lahko le odmahnete z roko?

Pokazali ste, da vam ni mar načel dobrega gospodarjenja, po katerih se ne uniči trajne dobrine za zgolj kratkoročen profit. Ali mislite, da bo sveta konec ob vaši smrti in da niste ničesar dolžni tistim, ki pridejo za vami?

Pokazali ste, da vam ni mar odgovornega gospodarjenja s skupnim dobrim, saj ste interes skupnosti, ki vas je pooblastila, da sedite v državnem zboru, zanemarili za interes nekaj redkih, ki imajo v rokah kapital. Ali res mislite, da je možno profitabilno gospodarstvo v uničenem okolju?

Pokazali ste celo, kakšna ironija, da je domoljubna pesem »Najlepša si« vašega predsednika vlade, v kateri med drugim opeva lepote slovenske narave, navadna farsa in pesek v oči. Kajti kakšno domoljubje je to, ki brezobzirno uničuje skupni dom in onemogoča tiste, ki bi ga radi zaščitili?

In končno, čeprav je vašo odločitev lahko vodila samo preračunljivost in ne načela, ste pokazali tudi, da vaša preračunljivost ne seže niti do naslednjih volitev – kajti ali res mislite, da vam bomo to potezo volilke in volilci oprostili?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.