|  Mladina 21  |  Politika  |  Intervju

Angela Merkel: »Novinarjem mora biti zmeraj dovoljen kritičen pogled na vlado in politike«

Kako in kaj o medijih govori nemška kanclerka?

Dva pogleda na svobodo izražanja: nemška kanclerka Angela Merkel in slovenski premier Janez Janša

Dva pogleda na svobodo izražanja: nemška kanclerka Angela Merkel in slovenski premier Janez Janša
© Wiktor Dabkowski

Le nekaj dni po tem, ko je slovenski premier Janez Janša na spletni strani vlade objavil besedilo »Vojna z mediji«, s katerim napoveduje obračun s slovenskimi novinarji in mediji, je na spletni strani nemške vlade o medijih spregovorila kanclerka Angela Merkel. Opraviti ima z zelo neizprosnimi nemškimi mediji, ki jih nekateri ostro napadajo, sama pa je odgovorila na tri vprašanja o medijih in njihovem pomenu.

»Pred 75 leti so v Nemčiji ustanovili prve časnike po drugi svetovni vojni. V nemški ustavi je v 5. členu zapisano, da je svoboda tiska zagotovljena in da cenzure ni. To po obdobju nacionalsocializma nikakor ni bilo nekaj samoumevnega. Takrat so novinarje skušali utišati, zapirali so jih in jih celo ubijali. Tudi v Nemčiji po drugi svetovni vojni so svobodo tiska uživali le novinarji v zahodnem delu. V Nemški demokratični republiki ni bilo svobode tiska. Še danes smo priča temu, da avtoritarni režimi, ko se povzpnejo na oblast, najprej zatrejo svobodo tiska in tako svobodno novinarstvo ne obstaja več. Zato nas toliko bolj žalosti, če tudi pri nas, v naši demokratični družbi, napadajo poročevalce in novinarje. Lahko bi rekli, da je svoboda tiska ponazoritev in kazalnik, kako je z našo demokracijo nasploh. Zato moramo vsi prevzeti odgovornost za svobodno novinarstvo in svobodno delo novinarjev.«

Zakaj je svoboda tiska tako pomembna za demokracijo? 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.