Izak Košir

 |  Mladina 22  |  Družba

Thompsona v Maribor ne bo

Nova prepoved Thompsonovega koncerta v Sloveniji

Tudi v Mariboru nočejo Thompsona – plakat na mariborski Modni hiši na Partizanski ulici

Tudi v Mariboru nočejo Thompsona – plakat na mariborski Modni hiši na Partizanski ulici
© Marko Pigac

Upravna enota Maribor (UEM) je že drugič prepovedala koncert hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona, pevca, ki uporablja ustaško simboliko.

Za razjasnitev vprašanja, ali je Thompson res sporen, se je mariborska upravna enota pred izdajo odločbe o prepovedi koncerta obrnila na Muzej narodne osvoboditve Maribor. Ta ji je posredoval izvleček iz knjige Hrvaška zgodovina zgodovinarja dr. Iva Goldsteina, v kateri so opisani zgodovina nastanka Neodvisne države Hrvaške (NDH), njeno delovanje in izvajanje genocida. Muzej je pripravil tudi strokovno mnenje o ustaškem gibanju, fašistični ustaški državi NDH in današnji uporabi ustaških simbolov, ki ga je napisal zgodovinar dr. Božo Repe. Dodal je poimenski seznam 57 žrtev iz severovzhodne Slovenije, ki so umrle v taborišču Jasenovac, pa tudi poimenski seznam 167 žrtev ustašev iz severovzhodne Slovenije.

V odločbi o prepovedi koncerta je med drugim zapisano, da se do ustaškega pozdrava »Za dom spremni« opredeljujejo tudi sodne oblasti Republike Hrvaške, med njimi hrvaško ustavno sodišče, ki je večkrat razsodilo, da je izrekanje ustaških pozdravov neustavno, nezakonito in da Hrvaška ne temelji na NDH, ki je bila »nacistična in fašistična tvorba«. Takšno nedvoumno stališče je zavzelo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), ki je pritrdilo hrvaškim pravosodnim organom in razsodilo, da je vzklikanje »Za dom spremni« nezdružljivo z vrednotami evropske konvencije o človekovih pravicah.

V dopolnitvi predloga za prepoved koncerta je navedeno, da Thompson neoustaškega ravnanja ni omejeval le na območje Hrvaške, saj je bilo pred napovedanim koncertom v Mariboru v Evropski uniji prepovedanih več njegovih nastopov v Avstriji, Nemčiji in Švici »ravno zaradi njegovega renomeja fašističnega zagovornika in provokatorja«. To dokazujejo odgovori Interpola Bern (Švica), Interpola Dunaj (Avstrija) in Interpola Wiesbaden (Nemčija), kjer so bili njegovi koncerti prepovedani zaradi izvrševanja kaznivih dejanj, povzročanja nasilja in kršitev javnega reda.

V odločbi še piše, da organizator ve, kaj predstavlja hrvaški pevec in kaj počne na koncertih. Thompson poveličuje ustaštvo s simboliko, ki jo izraža v pesmih, na družabnih omrežjih, v javnem in zasebnem življenju. Zato je simbol in »blagovna znamka« hrvaškega nacionalizma.

Upravni organ zaradi tega ugotavlja, da bi izvedba koncerta lahko »prispevala k vsiljevanju in krepitvi določenih stališč, idej in vrednot, ki niso v skladu s slovensko demokratično ureditvijo«, obenem pa bi »pomenila priznanje nekdanjega nedemokratičnega režima, ki ne sodi v demokratično družbo«.

Thompsonov menedžment in njegov odvetnik Davorin Karačić sta na pevčevi strani na Facebooku objavila zapis, v katerem je navedeno, da je prepoved koncerta v Mariboru predvsem politična odločitev, ki naj ne bi imela »zveze z zdravim razumom«. Njegova ekipa med drugim navaja, da mu še nikjer niso prepovedali koncerta, kar je neresnica, saj je že mariborska policija v postopku pred upravno enoto navedla odgovore Interpola iz različnih evropskih držav, kjer so zaradi varnostnega tveganja odpovedali njegove koncerte.

»Najmanj, kar lahko Hrvaška stori za zaščito svojega dostojanstva in svojih državljanov, je, da prepove vstop na svoje ozemlje vsem, ki so sprejeli to odločitev,« je zapisano na Thompsonovi strani na Facebooku. Razlog za to odločitev naj bi bila »predvsem notranjepolitična problematika v Sloveniji«. Za vse pa je prosto po Thompsonu kriva »levičarska oblast«, ki je »v vojni z domoljubnimi silami, ki jih vodi Janez Janša«. Organizator mariborskega koncerta bo zdaj, kljub jasni in prepričljivi odločitvi upravnega organa, po sodni poti ponovno poskušal ovreči odločbo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.