IK, STA

 |  Družba

Kljub dežju kolesarili: protivladni protest v znamenju pisanja s kredami

Slovenija kolesari že sedmi teden zapored

Ob koncu protesta na Trgu republike v Ljubljani

Ob koncu protesta na Trgu republike v Ljubljani
© Gašper Lešnik

Državljanke in državljani so po Sloveniji na protivladnih protestih kolesarili tudi danes. Že popoldan so v dežju na Trgu republike pred parlamentom s kredami pisali in risali sporočila po tleh. Tako so tudi testirali odzive policistov, ki so minuli petek nekatere protestnike obravnavali zaradi prekrška. Tokrat so jim policisti dejali, da jih ne bodo kaznovali, temveč so jim izrekli zgolj opozorilo. 

Risanje s kredami po tleh je tako postal še en način protestiranja po tistem, ko so policisti zaradi tega početja začeli obravnavati protestnike. Kasneje je še ministrstvo za notranje zadeve pojasnilo, da se risanje po tleh s kredo šteje kot kršitev zakona o javnem redu in miru, ki v 13. členu določa, da je za pisanje ali risanje po zidovih ali drugih javno dostopnih krajih zagrožena globa. Kljub temu, da v praksi ne poznamo primera, da bi policija zaradi tega kogarkoli kdajkoli kaznovala.

Popoldansko pisanje s kredami v dežju

Popoldansko pisanje s kredami v dežju
© Borut Krajnc

Že v sredo so tako Forum za demokracijo v javnem pismu, ki ga je podpisalo več kot 100 posameznikov iz znanstvenega, akademskega in širšega javnega življenja, izrazili zaskrbljenost nad političnim dogajanjem v Sloveniji in obsodili "naraščanje policijske represije". 

Kot so zapisali, "z veliko zaskrbljenostjo spremljamo represivno ravnanje policije ob protestniškem dogajanju po slovenskih mestih, pri katerem so se začeli kazati prvi znaki odkrite represije in katere žrtve so državljanke in državljani ter njihova ustavna pravica do svobode izražanja". Izpostavili so dogodek minuli petek, ko je policija proti šestim posameznikom uvedla prekrškovne postopke, ker so na ulični pločnik s kredo zapisali stavek "Čas je za odstop". Pri tem so se policisti sklicevali na omenjene določbe zakona o varstvu javnega reda in miru.

Trg republike, Ljubljana

Trg republike, Ljubljana
© Facebook

Kljub temu so ulice središča Ljubljane danes spet popisane z različnimi gesli, denimo "Stop korupciji", "Narava ni vaša" pa do pozivov k odstopu vlade oziroma predsednika vlade Janeza Janše. Organizatorji protestov so udeležence pozivali, naj pišejo izključno po tleh in ne po zidovih ali po fasadah hiš. Protestnice in protestniki, tudi ta petek se je zbrala precejšnja množica ljudi, so podobna gesla tudi vzklikali.

Popisovanje protestnika Jaše Jenulla, ki jo je odnesel zgolj z opozorilom oziroma brez kazni

Popisovanje protestnika Jaše Jenulla, ki jo je odnesel zgolj z opozorilom oziroma brez kazni
© Borut Krajnc

Ob današnjem svetovnem dnevu okolja pa je bilo zopet slišati tudi glasno nasprotovanje izrinjanju nevladnih organizacij iz okoljskih upravnih postopkov.

Danes so sicer protest, ki poteka že sedmi petek zapored, nadgradili še z eno akcijo, proti parlamentu so namreč odvrgli papirnata letala. Med množico pa je bilo med drugim opaziti tudi žvižgača Ivana Galeta, ki je svoj prihod najavil tudi na Facebooku, ter raperja Zlatka, ki je zadnje čase tarča stranki SDS naklonjene Nove24TV.

Popoldansko pisanje sporočil s kredami na Trgu republike

Popoldansko pisanje sporočil s kredami na Trgu republike
© Borut Krajnc

Solidarno s Slovenijo so tudi tokrat protestirali tudi v Berlinu. 

VEČ UTRINKOV V FOTOGALERIJI SPODAJ.

  • Ljubljana, Prešernova cesta
  • Papirnata letala na Trgu republike po protestu
  • Trg republike, Ljubljana
  • Trg republike, Ljubljana
  • Trg republike, Ljubljana
  • Protestniki v Celju
  • Krede v Kopru
  • Protest v Berlinu
  • Pisanje s kredo v Berlinu
  • Žvižgač Ivan Gale v pogovoru z raperjem Zlatkom na Trgu republike v Ljubljani

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.