Izak Košir

 |  Družba

Po zakonu o nalezljivih boleznih ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi

Zadrževanje v domovih za starejše je v nasprotju z veljavno zakonodajo in predstavlja tudi kršitev pravic zdravih stanovalk in stanovalcev. Večina domov za starejše pa nima niti osnovnih pogojev za izvajanje zakonsko predpisane popolne osamitve.

© Pikist.com

Skupnost socialnih zavodov Slovenije nasprotuje nedavni napovedi ministra za zdravje dr. Tomaža Gantarja, da se bo stanovalce domov za starejše tudi v primeru morebitnega drugega vala okužb s koronavirusom osamilo v domovih, saj ti za to nimajo prostorskih, kadrovskih, tehničnih in drugih zmožnosti. Skupnost ponovno opozarja, da je tovrstna osamitev znotraj domov v nasprotju tako z veljavno zakonodajo kot tudi izkušnjami s preprečevanjem in z zajezitvijo okužb, pridobljenimi v prvem valu. "Prav tako bi tovrstno ravnanje ponovno ogrozilo zdravje in kršilo pravice zdravih stanovalcev, saj ima po veljavni zakonodaji vsakdo – tudi stanovalke in stanovalci domov za starejše – pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi," so zapisali v javnem pismu.

Minister za zdravje dr. Tomaž Gantar je v nedavnih izjavah za medije napovedal, da se bo v primeru drugega vala okužb s koronavirusom v negovalnih bolnišnicah osamilo zgolj prve stanovalce domov za starejše z okužbo s koronavirusom, pa še to le toliko časa, da bi se domovi lahko prilagodili na razmere. Ostale stanovalke in stanovalce z okužbo s koronavirusom bi se ponovno poskušalo osamiti kar v domovih za starejše.

"Temeljni problem pri zagotavljanju popolne osamitve v domovih za starejše ni pomanjkanje časa za prilagoditve, temveč pomanjkanje osnovnih pogojev zanjo."

Skupnost socialnih zavodov Slovenije, ki že 50 let združuje izvajalce institucionalnega varstva starejših in posebnih skupin odraslih v Sloveniji in skrbi za več kot 20.500 stanovalcev v domovih za starejše, poudarja, da večina domov za starejše v Sloveniji nima osnovnih prostorskih, kadrovskih, tehničnih in drugih zmožnosti za izvajanje popolne in učinkovite osamitve oseb, okuženih s koronavirusom. "Temeljni problem pri zagotavljanju popolne osamitve v domovih za starejše ni pomanjkanje časa za prilagoditve, temveč pomanjkanje osnovnih pogojev zanjo," dodajajo.

"Tovrstno ravnanje je tudi v nasprotju v veljavno zakonodajo, kot sta Zakon o nalezljivih boleznih in Pravilnik o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje, ki določata, da se bolnika z nalezljivimi boleznimi zaradi preprečevanja nadaljnjega širjenja bolezni osami. Kadar osamitev ni mogoča na njegovem domu (kar je seveda tudi dom za starejše), se bolnike osami v zdravstvenem zavodu, določenem za zdravljenje bolezni, ki lahko zagotovi visoko stopnjo varnosti pri preprečevanju širjenja bolezni. Po Zakonu o nalezljivih boleznih ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi," so zapisali v javnem pismu.

"Dosedanje domače in tuje izkušnje so potrdile, da je širjenje okužb v domovih mogoče najbolj učinkovito zajeziti, če se stanovalke in stanovalce z okužbo dosledno osami izven domov za starejše."

Prav tako pa ne razumejo, zakaj minister za zdravje enostransko prejudicira postopanje ob morebitnem drugem valu, saj je bila v okviru ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ustanovljena delovna skupina, zadolžena za evalvacijo ukrepov in postopkov v domovih za starejše v prvem valu epidemije ter oblikovanje protokolov za morebiten drugi val: "Delovna skupina, ki je doslej opravila le prvi sestanek, še ni zaključila z delom, Ministrstvo za zdravje pa je po zadnjih izjavah očitno že samovoljno odločilo, kakšen naj bo rezultat njenega dela."

"Dosedanje domače in tuje izkušnje so potrdile, da je širjenje okužb v domovih mogoče najbolj učinkovito zajeziti, če se stanovalke in stanovalce z okužbo dosledno osami izven domov za starejše," so sklenili v javnem pismu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.