Kako preprečiti krepitev fašizma?

Sem ena tistih z malo večjo kilometrino in se čudim tistim, ki pristajajo na današnje razmere. Rojena sem bila v nemškem zaporu, kjer so mamo obdržali do osvoboditve. Nemci so ženske peljali na Turjak, a so jih sredi poti spustili, češ, da bi jih tam domobranci poklali. To gotovo zaznamuje moje današnje gledanje. Po vojni smo otroci odraščali kar brezskrbno, skromno in brez velikih socialnih razlik. Tudi če so bili „svinčeni“ časi, smo šli vedno na bolje. Verjetno mora vsak narod prehoditi pot odraščanja in ozaveščanja. Takrat mi ni bilo nič narobe, če smo špricali šolo, ko smo mahali Titu in kakšnemu gostu. Bili smo po vsem svetu priznana država. In ne vem, zakaj bi jo danes tako blatili.

V osnovni šoli smo se poslavljali od sošolca Petrička, ki je šel za očetom v Argentino. Nihče ni rekel žal besede in mi je bilo šele pozneje jasno, za kaj je šlo. Nismo bili vzgajani v sovraštvu, kakor se zdaj to poglablja. Še zdaj ne vem, zakaj, razen zato, da si nekateri kujejo politične točke in pljuvajo v lastno skledo.

Seveda imamo vsi dvojna merila (po Musku). Takrat smo stali za Janšo na Kongresnem trgu s točno določenim namenom: da se vojska ne vtika v civiliste in za svobodo tiska. Ko je prišel na oblast, pa je z enim zamahom to prekršil. Ne moreš mu tudi verjeti, ko po TV mladi J. govori čisto nekaj drugega, kot zdaj (o Merljaku, na primer), da o njegovi preteklosti ne govorimo. Očitno so najhujši konvertiti. Zelo dobro pa se je naučil vladanja v partiji. Sama ločim Partijo od ideje komunizma, tako kot vero od Cerkve. Na žalost ljudje tudi lepe ideje spridimo. In kapitalizem je sprostil vso pogoltnost ljudi. Nihče pa ne prizna, da so za uspešno premagovanje pandemije zaslužne predvsem javne bolnice, ki so še relikt prejšnjega sistema, ne pa vlada, ki si zdaj pripenja vse zasluge.

Zdaj saj vem, od kod Janši te primerjave protestov z nacizmom in miloševizmom, kar me je pa sploh pognalo na cesto. Pa nihče drug me ni v to prisilil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.