Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Prenasičenost z novicami

Deep State Mapping Project

Deep State Mapping Project

Prehajamo v drugo polovico leta. 2020 nas vsak dan znova preseneča in ni videti, da se bo dogajanje kmalu umirilo. Letos smo še bolj kot običajno zasičeni z novicami, raziskave pa opozarjajo, da dosegamo kritično mejo sposobnosti procesiranja vseh informacij.

Kolaps se kaže predvsem na našem duševnem zdravju, porastu teorij zarot in zaupanju v lažne novice. Pri obdelavi vsebin smo zaradi prevelike količine informacij manj pozorni, v prebrano pa se manj poglobimo. Hitro menjavanje različnih tem na naslovnicah časopisov pa ni le naključno, ampak je obenem tudi premišljena taktika političnih strategov. Udarne novice se zakrijejo z novimi, še bolj škandaloznimi, pomembne zgodbe pa ostanejo prezrte.

Zdi se, da smo za življenje v post-resničnostni dobi hipernormalizacije Adama Curtisa slabo opremljeni. V izogib osebnemu zlomu tako ni prav nič narobe, če se kakšen dan Twitterju in novicam izognemo – jutri nas namreč že čakajo nove, še bolj senzacionalistične.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.