Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Sekularne družbe

Kabinet predsednika vlade

Kabinet predsednika vlade

Turčija je država s sekularno ustavo in brez uradne religije, kar se v času vladanja Erdoğana najbrž bere kot slaba šala. Pred dnevi je javnost razburila novica, da naj bi turški predsednik nameraval znamenito Hagio Sophio iz muzeja spremeniti nazaj v mošejo. Tako simbolična, kot je bila sprememba mošeje v muzej, bo simbolična tudi odločitev turškega upravnega sodišča glede Erdoğanove namere. 

Tudi Slovenija je sekularna družba. Kljub zapovedani ločitvi vere od države pa je Cerkev zaradi domnevnega delovanja v javnem interesu deležna mnogih davčnih olajšav. Država med drugim duhovnikom plačuje socialne prispevke, čeprav so uslužbenci RKC d.o.o. in s tem zaposleni v eni najbogatejših organizacij na svetu. Dejanska vrednost cerkvenega premoženja je zaradi netransparentnosti Vatikana neznana, a verjetno ogromna. Vsesplošna negativna nastrojenost proti, denimo, kulturnim delavcem, nevladnikom ali brezposelnim se tako v kontekstu cerkvenih olajšav lahko razume le kot slaba šala.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.