Jure Trampuš

 |  Mladina 28  |  Politika

Cesarjeva nova oblačila

Vlada je v imenu napredka spremenila vizualno podobo medijskega središča

Nova podoba vladnega medijskega središča in znak vlade Republike Srbije

Nova podoba vladnega medijskega središča in znak vlade Republike Srbije

Nobeni vladi ni vseeno, kako je videti, tudi v politiki velja, da se podoba lažje prodaja kot vsebina.

V času koronavirusa in z njim povezane epidemije je vlada ubrala osamosvojitveno strategijo. Tiskovne konference so bile improvizirane, a potekale so vsak dan, ljudje, ki so se pojavljali na njih, so bili včasih zmedeni, vendar je vse hudo urejal veliki komunikator Jelko Kacin.

Zdaj, v mirnem času (ali v času premirja), se je na nov epidemijski val, na nove tiskovne konference vlada pripravila bolje. Postavila je svoj medijski studio, spremenila je tudi grafično podobo vladnega medijskega središča, da so govorci v njem videti boljše, lepše, prepričljivejše. Pravi razlog za spremembo, kakor je zapisano v vladni uredbi o celostni grafični podobi vlade in drugih državnih organov, objavljeni v ponedeljek, je »želja po zagotavljanju kakovostnih posnetkov, ki zahtevajo ustrezno svetlobo v prostoru za zagotavljanje ustrezne resolucije in kontrasta posnetkov, česar barvni odtenek obstoječega ozadja ne omogoča«.

Zato so ozadje za govorci v vladnem medijskem središču spremenili. Prej je Kacin govoril pred svetlo modrim ozadjem, na katerem je bil državni grb in z velikimi črkami zapisane besede »vlada republike Slovenije«, po novem stoji pred morsko modrim ozadjem, na njem pa je poleg napisa, katerega črke so večje, tudi črno-bela stilizirana podoba, znak neorenesančne predsedniške palače.

Kar je seveda smešno. Vlada praviloma uraduje v drugi, manj impozantni stavbi na drugi strani Gregorčičeve ulice, ne v upodobljeni predsedniški palači. Je pa res, da je podoba tistega vladnega bloka manj bohotna in manj državniška. Hkrati je predsedniška palača, ki je pred dobrimi 120 leti nastala pod nadzorom inženirja Rudolfa Bauerja, tipična palača tistega časa. Nič posebnega ni. Je navaden tipski objekt, v kakršnih so v časih Avstro-Ogrske bivale deželne oblasti. Zelo podobni stavbi stojita na Dunaju in v Sarajevu. A ne sramujmo se svoje majhnosti, Slovenija je takšna, kot je, naša dominantna predsedniška palača je vseeno razglašena za kulturni spomenik.

Kdo je oblikoval novo vizualno podobo vladnega medijskega studia, ni znano. Res pa je, da ni najizvirnejša. Popolnoma enako podobo – modro ozadje in stilizirano vladano palačo – ima v medijskem središču srbska vlada, podobno je stilizirana tudi podoba ameriške Bele hiše. To, da bosta po novem Janez Janša in Jelko Kacin nastopala pred bolj modrim ozadjem, pa seveda ne pomeni, da bosta modrejša.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.