Borut Mekina

 |  Mladina 29  |  Politika

Se je premier zlagal?

Razkrita komunikacija z razrešenim direktorjem Sursa

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, ki je premierja Janšo pozval k pojasnilom glede zamenjave generalnega direktorja Sursa

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, ki je premierja Janšo pozval k pojasnilom glede zamenjave generalnega direktorja Sursa
© Profimedia

Mladina je na podlagi zakona o dostopu do javnih informacij pridobila elektronska sporočila, ki sta si jih na začetku aprila izmenjala Bojan Nastav, tedanji generalni direktor statističnega urada (Surs), in ekonomist ter član tako imenovane Lahovnikove skupine Sašo Polanec.

Vlada je konec maja Nastava razrešila »zaradi preslabe odzivnosti Sursa na zahteve Lahovnikove skupine«, kot je 28. maja v intervjuju za RTV Slovenija dejal predsednik vlade Janez Janša. Matej Lahovnik, vodja neformalne skupine vladnih svetovalcev pri snovanju ukrepov za blažitev gospodarskih učinkov epidemije, je to kasneje potrdil. Dejal je, da so imeli v skupini »težave z oddaljenim dostopom do podatkov« in da njihova »vrhunska ekonometrika nista dovolj hitro dobila želenih podatkov« od statističnega urada.

Toda elektronska korespondenca med Nastavom in Polancem, ki je želel dobiti dostop do podatkov, tega ne potrjuje, razkriva kvečjemu, da je bil Surs zelo kooperativen, neodziven pa Polanec, ki je podatke zahteval. Prvo elektronsko sporočilo je Nastavu recimo poslal 2. aprila ob 22.00. V njem je direktorja Sursa na splošno vprašal, ali bi mu lahko statistični urad omogočil dostop do najnovejših podatkov, tako da bi do njih dostopal od doma.

Takoj naslednji dan zjutraj in zvečer je Nastav odgovoril z dvema elektronskima sporočiloma. V njiju je Polancu zagotovil, da bo Surs storil, »kar se da«, in ga takoj zatem vprašal, katere podatke sploh potrebuje: »Naši večinoma delajo od doma,« je zapisal in končal: »Ostani dobro, sva na zvezi.« Polanec je nato potreboval dva dni, da se je direktorju zahvalil za »odzivnost« in mu poslal širok nabor podatkov, ki jih domnevno Lahovnikova skupina potrebuje za analizo svojih ukrepov.

Nastav mu je takoj odgovoril: »Mi poveš, kako hitro potrebuješ stvari … virov je veliko, so tudi zunanji, postopki vključujejo tudi ministrstvo za javno upravo.« Polanec pa, da bi skupina podatke potrebovala v enem mesecu. Takoj za tem je sledil odgovor Sursa, od koder so sporočili, da iščejo vse možnosti. »Če bi želeli pridobiti vse podatke, bi za pripravo potrebovali dva meseca od prejete popolne vloge, se bomo potrudili še prej, vendar ne vemo, s kakšnimi težavami se bomo soočili. Pri nas smo namreč omejeni s številom ljudi … tudi varna soba je zaprta, vendar bi jo tukaj izjemoma odprli za prioritetni analitski namen …« je odgovoril Nastav.

Polanec je odpisal šele čez teden dni, v pismu se je zahvalil za izčrpen odgovor, vendar formalne vloge za dostop nato ni vložil.

Janševa vlada je potem 21. maja Nastava razrešila brez obrazložitve, čez noč in na podlagi petega odstavka 83. člena zakona o javnih uslužbencih, katerega nujnost so doslej vlade upravičevale s tem, da morajo biti najvišji funkcionarji »politično kompatibilni«.

Zaradi politične zamenjave vodilnega statistika je evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni vlado pozval k pojasnilom. Statistični svet, nadzorni organ Sursa, se je zaradi primera obrnil na ustavno sodišče, Bojan Nastav pa se je nedavno odločil za tožbo pred upravnim sodiščem, »zato, da bo enkrat za vselej jasno, ali lahko vlada odstavlja direktorja Sursa brez upoštevanja zakona o državni statistiki«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.