Izak Košir

 |  Mladina 31  |  Svet

Peterson se zdravi v Beogradu

Mesija desnice našel mir v glavnem mestu jugoslovanskega socializma

Jordan Peterson, konzervativni mislec, junak desnice

Jordan Peterson, konzervativni mislec, junak desnice
© Flickr / Gage Skidmore

Februarja je v javnost pricurljala novica, da se kanadski klinični psiholog Jordan Peterson zdravi zaradi hude odvisnosti od benzodiazepinov (skupina anksiolitikov), pred tem pa naj bi bil celo v umetni komi in blizu smrti.

To ni bil kakšen trač v tabloidu, v katerem bi mu očitali dvoličnost, češ da sam ne živi po 12 pravilih, ki jih v knjigah za samopomoč pridiga bralcem, temveč je pretresljivo novico sporočila njegova hči Mikhaila. Petersonova odvisnost naj bi bila tudi razlog, da se je umaknil iz javnega življenja. Eden od njegovih pomembnejših zadnjih javnih nastopov je bil, ko se je v Torontu v razpravi »pomeril« s slovenskim filozofom in »večnim nasprotnikom« Slavojem Žižkom.

Peterson, ki je zadnja leta postal vodilni glas globalne liberalno-konservativne »tihe večine«, je sicer oster nasprotnik komunizma, »politične korektnosti«, feminizma in »kulturnega marksizma«, zato je novica o tem, da je po zdravljenju v Rusiji za nadaljnje zdravljenje izbral prav Beograd, glavno mesto nekdanje Titove socialistične Jugoslavije, marsikoga presenetila. Nobeno zdravljenje v ZDA, zibelki kapitalizma, »napredka« in »svobode«, nanj ni učinkovalo. Še huje – lani novembra je odšel v rehabilitacijski center v New York, a se je njegovo zdravje čez zimo poslabšalo.

© Instagram

Mikhaila Peterson, ki očetove fotografije iz Beograda objavlja na Instagramu, je za beograjski tednik Nedeljnik razkrila, da nameravata v glavnem mestu Srbije ostati še nekaj mesecev, saj oče potrebuje novo, alternativno terapijo. Katera zasebna klinika ima čast zdraviti »mesijo sodobne desnice«, ni želela razkriti, dodala pa je, da oče za zdaj bolj kot psihiatre potrebuje anesteziologe.

»Zatekli smo se v Srbijo, če verjamete ali ne, zdaj smo v Beogradu, med vsemi prekletimi kraji na svetu. Tukaj smo že nekaj tednov, in to na specializirani kliniki, ki jo vodi znan zdravnik, anesteziolog. Prilagodili so zdravila, ki sem jih jemal na Floridi. In ne vem, kako, tudi ne razumem povsem, toda vsi moji simptomi so izginili. Še vedno sem šibak v nogah, vendar lahko jasno razmišljam. Občutek imam, da sem se vrnil v svoj stari jaz, da lahko delam ... Bil sem presenečen, da je šlo tako hitro, ampak tako je,« je dobro novico sporočil Peterson.

Sprašujemo se, ali bo v tem času morda obiskal tudi Hišo cvetja, saj naj bi na ljudi menda imela nadvse pomirjevalen učinek ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.