Zavestna malomarnost

Društvo Srebrna nit – Združenje za dostojno starost odločevalcem sporoča, da je dovolj. Javno zdravstvo je vedno bolj nedostopno in zaradi ukrepov v zvezi s korona virusom nezadostno – zahtevamo krepitev javne sociale in zdravstva, ki vsem omogoča enako dostopnost, varnost in kakovost potrebnih storitev na načelih solidarnosti in svobodne izbire. Javnosti še vedno ni znano, kje in koliko postelj bo država zagotovila v negovalnih/COVID bolnišnicah, kamor bodo DSO-ji lahko namestili okužene in bolne stanovalce in tako zagotovili izolacijo in zaustavitev širjenja okužb v DSO; rdeče cone v DSO-jih niso rešitev za okužene stanovalce. Hrastnik se ne sme ponoviti – ponovno umirajo starejši v DSO-jih, zato je treba nemudoma sprejeti nove kadrovske normative v oskrbi in zdravstveni negi v socialno-varstvenih zavodih, ne glede na nedokončana usklajevanja normativov na drugih strokovnih področjih zdravstvene nege. Ministrstvo za zdravje naj odredi sistemski nadzor nad zdravljenjem obolelih in umrlih za COVID – 19 v času epidemije v domovih starejših.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve naj nemudoma zagotovi sredstva za dokončanje enote Doma starejših Center Roza kocke na Regentovi v Ljubljani, Vrtojbe in Osilnice. Ministrstvo za zdravje naj nemudoma pripravi in omogoči široko javno razpravo o osnutku zakona o dolgotrajni oskrbi; vsi obljubljeni roki so namreč že pretekli. Domovi starejših naj uredijo obiske ob spoštovanju vseh varovalnih ukrepov na human in stanovalcem ter njihovim bližnjim prijazen način; zapiranje domov za obiske je nesprejemljivo še posebej, če v domu ali neposredni okolici ni okužb; praksa kaže, da praviloma okužbe v domove ne prinašajo obiskovalci. Zahtevamo ničelno toleranco do vsakršne diskriminacije na podlagi starosti na vseh področjih življenja.

S spoštovanjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.