Jure Trampuš

 |  Mladina 32  |  Politika

Komu predsednik vlade pošilja čestitke za rojstni dan in kdo vse to plačuje? 

Napačna čestitka

Dopis predsednika vlade pokojni članici stranke

Dopis predsednika vlade pokojni članici stranke
© Arhiv Mladine

Andreja L. (ime je izmišljeno, pravo poznamo v uredništvu) je bila dolgo leta članica stranke SDS, brez funkcija, tiha in anonimna. Dobivala je strankarsko pošto, dopise, pozive, verjetno tudi čestitke za rojstni dan. Umrla je pred osmimi leti, a njeni svojci so strankarsko pošto še vedno dobivali. Večinoma je niso odpirali ali pa so jo metali v smeti.

Tokrat je bilo drugače. Ovojnica, ki je prišla na naslov umrle, je nosila zlati emblem predsednika vlade. Zato so jo nemudoma odprli. V njej je bila prijazna čestitka. »Spoštovana gospa Andreja L.,« je pisalo. Dopis se je nadaljeval z željo, »naj bo Vaše življenje obsijano s soncem in obogateno z veseljem, ki ga prinašajo ljudje, ki jih imate radi«. Končal se je z voščilom ob rojstnem dnevu in podpisom Janeza Janše.

Prijazna pozornost? Morda. A težav je več. Prvič, slavljenka je že osem let mrtva, poleg tega je pošta prišla iz uradne, ne pa strankarske institucije. »To, da premier pošilja pošto članom svoje stranke, je zame res nevzdržno, saj troši davkoplačevalski denar za svojo promocijo,« je besno dejal eden izmed svojcev, ki so pismo odprli.

Želeli smo preveriti, komu vse premier Janez Janša pošilja čestitke, koliko jih je bilo poslanih, po kakšnih merilih, želeli smo ugotoviti, ali res izkorišča podatkovno zbirko strankarskih članov SDS, raziskati, kdo vse to plačuje. V kabinetu predsednika vlade so nam odgovore obljubili, a so nazadnje sporočili, da te problematike »ne komentirajo«.

Morda gre za napako, morda za osamljen primer, a če predsednik vlade v resnici pošilja rojstnodnevne čestitke članom stranke SDS in za to uporablja denar ter uradne simbole kabineta predsednika vlade, je to zloraba položaja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.