Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Tradicionalna pravica do nasilja

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Poljski pravosodni minister Ziobro je pretekli teden napovedal predlog odstopa od Istanbulske konvencije, ki jo je označil za “feministični izum, ki želi upravičiti homoseksualno ideologijo" in ogroža “tradicionalne družinske vrednote”.  Ziobrova poteza je konsistentna z delovanjem nedavno ponovno izvoljenega odprto homofobnega predsednika Andžeja Dude, ki je odgovoren za razmah gonje nad LGBT+ skupnostjo na Poljskem.

Odstop od konvencije, katere namen je preprečevanje nasilja nad ženskami, ne bi prizadel le LGBT+ skupnosti, temveč predvsem žrtve (družinskega) nasilja – primarno ženske in otroke. Poljakinje zaradi nezaupanja v pravosodje že tako prijavljajo manj primerov nasilja kot drugod v EU, statistike obravnav pa kažejo grozljivo sliko.

Poljska poteza pomeni rdeč alarm za pravice žensk. Zaskrbljujoče je tudi, da se višegrajski skupini vse pogosteje ob bok postavlja tudi Slovenija. Konec koncev so se proti “sporni” Istanbulski konvenciji večkrat izrekli tudi Janševi mediji. 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.