Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Beli rešitelji

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Pred kratkim se je s poravnavo zaključilo sojenje ameriški misijonarki Renee Bach, ki je v Ugandi vodila otroški zdravstveni center – brez medicinskega znanja, le z "božjo pomočjo". V njeni oskrbi je umrlo več kot 100 otrok, s plačilom in brez priznanja krivde pa se je verjetno zanjo zadeva končala.

A njena zgodba ni nič drugačna od zgodbe belih "odrešenikov", ki so z nasilnim pokristjanjevanjem in "civiliziranjem" "reševali" črnske duše. Je odraz rasizma in bele nadvlade, utemeljen v prepričanju, da so belci edini, ki imajo znanje in sposobnosti za reševanje problemov v nebelih delih sveta. Naša kultura je prežeta s to ikonografijo, a v takšnih dejanjih se ne skriva dobrodelnost, temveč samovšečnost.

Bela nadvlada cveti, ko povečuje disfunkcionalnost drugih "ras". Razmere v Afriki so posledica evropskega kolonializma, ki nikakor ni stvar preteklosti. Raje kot da ploskamo raznim Bobom Geldofom, preprečimo vladam in korporacijam nadaljnje izkoriščanje. Ljudje zase že znajo poskrbeti!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.