Uredništvo

 |  Družba

Kamen z Lune in replika vesoljske obleke

Na razstavi v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju 

Kamen z Lune

Kamen z Lune
© Center Noordung

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je v sodelovanju z ameriško vesoljsko agencijo NASA Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju včeraj predalo eksponat vzorca kamnine, prinesene z Lune. Kamen, ki so ga pridobili na površju Lune 14. decembra 1972 med misijo Apolla 17, bo razstavljen v Centru Noordung od 18. avgusta do 31. decembra kot simbol skupne predanosti raziskovanju vesolja.

V Centru Noordung bodo do konca avgusta prevzeli tudi repliko vesoljske obleke, ki jo je nosil Neil Armstrong med svojim zgodovinskim sprehodom po Luni 21. julija 1969. Replika v naravni velikosti, ki jo je posodil muzej Smithsonian, bo na ogled do začetka novembra. 

ZDA in Slovenijo veže dolga zgodovina raziskovanja vesolja, med drugim štirje astronavti slovenskega rodu, prelomno delo Hermana Potočnika Noordunga in sodelovanje Antona Mavretiča pri projektih Voyager 1 in 2.

Ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard je dejala da, "sta razstavi plod prepričanja, ki je skupno tako Slovencem kot Američanom, da morajo biti znanstveni dosežki in znanost za vse človeštvo, tako kot je zapisano na lunarnem modulu Apollo 11. Skupaj verjamemo v premikanje meja in odkrivanje novih dognanj o vesolju."

Tokrat bo prvič, da bo delček z Luninega površja na ogled v Sloveniji. Vzorec iz bazalta je nabral astronavt in geolog Harrison "Jack" Schmitt med misijo Apolla 17 leta 1972 v bližini mesta pristanka lunarnega modula. 

"Raziskovanje vesolja je del slovenske zgodovine," je povedal direktor Centra Noordung Dominik Kobold. "Pred več kot sto leti se je s prelomnimi idejami Hermana Potočnika Noordunga začelo potovanje, ki nas bo vodilo do izstrelitve naših prvih dveh satelitov in k nadaljnji zavezanosti znanstvenim dosežkom. Center Noordung in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sta obeležitev zgodovinskega pristanka Apolla 11 na Luni pripravila v partnerstvu z ameriškim veleposlaništvom v Sloveniji, agencijo NASA in ustanovo Smithsonian." 

Tokrat bo prvič, da bo delček z Luninega površja na ogled v Sloveniji. Vzorec iz bazalta je nabral astronavt in geolog Harrison "Jack" Schmitt med misijo Apolla 17 leta 1972 v bližini mesta pristanka lunarnega modula. Tehta 120 gramov in je del večjega kamna, ki je ob prihodu na Zemljo tehtal okoli 8 kilogramov. Star je okoli 3,75 milijarde let in s tem starejši od 99,99 odstotka vseh kamnin na površju Zemlje.

Replika vesoljske obleke Neila Armstronga je bila narejena ob 50. obletnici pristanka na Luni s pomočjo 3D skeniranja Armstrongove obleke iz zbirke Nacionalnega letalskega in vesoljskega muzeja v Washingtonu, ki je del ustanove Smithsonian. Izdelanih je bilo 15 replik originalne Armstrongove obleke, ki so bile razstavljene na bejzbolskih stadionih po ZDA v sezoni leta 2019 kot del projekta Smithsoniana "Apollo v parku" v počastitev 50. obletnice pristanka na Luni. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.